Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Asscher officieel verkiesbaar als leider van de PvdA

Vicepremier Lodewijk Asscher heeft vandaag officieel bekend gemaakt dat hij leider wil worden van de PvdA. Hij zal het bij een interne lijsttrekkersverkiezing opnemen tegen zittend leider Diederik Samsom en Kamerlid Jacques Monasch.

Tot nu toe weigerde Asscher in te gaan op het nieuws. Vandaag gaf hij op het Amsterdamse Calvijncollege een toelichting op zijn besluit. ,,Laten we zorgen dat we allemaal weer trots kunnen zijn op Nederland'', aldus Asscher. 

Hitsers en splitsers
In zijn toespraak haalde Asscher opnieuw fel uit naar de VVD, de huidige coalitiepartner van de sociaaldemocraten. Volgens hem verraden de liberalen de middenklasse door te streven naar een land waarin iedereen het maar alleen moet rooien, waar je ,,in je eentje moet onderhandelen over je loon''.

Hij zei te willen breken met politieke leiders die denken als managers, ,,die denken dat ons land een bv is''. Onder het motto Samen Vooruit pleitte hij voor samenwerken. ,,Nu zien we dat we tegen elkaar worden opgezet''. Verder sprak hij over het gevaar van radicale islamisten en populistische bangmakers. ,,Laten we samen ons land terugwinnen op de hitsers en splitsers.''

Kans
Of Asscher kans maakt, wordt later dit jaar duidelijk. In een recente poll van EenVandaag won Samsom, maar uit een peiling onder de lezers van AD.nl bleek juist dat Asscher populairder was.

Andere PvdA'ers kunnen zich nog tot 24 oktober aanmelden als ze ook een gooi willen doen naar het leiderschap van de partij.

Diederik Samsom
Lodewijk Asscher denkt zich van Diederik Samsom te kunnen onderscheiden door zijn belangrijkste onderwerpen en zijn vermogen om stemmen te trekken. Dat laatste is cruciaal ,,om rechts, dat het behang voor de ministeries al uitzoekt'', van een verkiezingsoverwinning te houden. Maar de kandidaat-lijsttrekker van de PvdA wijdt geen kwaad woord aan zijn voornaamste rivaal, want ,,Nederland heeft ontzettend veel aan Diederik te danken''.

Asscher schrikt er niet voor terug om over goed en kwaad te spreken en morele vragen te stellen, zei hij. Met zijn belangstelling voor integratie, de arbeidsmarkt en het onderwijs hoopt hij precies de onderwerpen aan te snijden die de kiezer bezighouden. Zo verwacht hij de rampzalige peilingen van zijn partij te keren. ,,Ik denk dat ik de progressieve beweging weer zuurstof kan geven.''

Stijlverschillen
Grote stijlverschillen tussen Samsom en hemzelf ziet de vicepremier niet. Hij vindt het ook ,,heerlijk'' om langs alle leden in het land te trekken en herkent zich niet in de bestuurlijke uitstraling die hem wordt aangewreven. Hij bewondert Samsom als een onvoorstelbare oplossingenmachine en een razendsnelle denker. Over Monasch wil hij niet meer kwijt dan dat hij het leuk vindt dat die ook meedoet.