Volledig scherm
PREMIUM
Lodewijk Asscher (l) en Diederik Samsom tijdens een partijcongres in Amersfoort eerder dit jaar. © ANP

Asscher versus Samsom

KiezenLodewijk Asscher of Diederik Samsom: het is kiezen tussen de ene rode roos en de andere. Vanavond moeten de verschillen zichtbaarder worden, als de twee kandidaatlijsttrekkers van de PvdA met elkaar in debat gaan. Hun sterke en zwakke punten.

Volledig scherm
Lodewijk Asscher. © ANP

Lodewijk Asscher   
Sterk: rechtlijnig
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb voorspelt dat 'de Nederlandse identiteit' hét thema van de komende verkiezingen wordt , en daar zou hij best eens gelijk in kunnen hebben. Lodewijk Asscher (42) heeft als minister van Integratie veel meer smoel op dit thema dan Samsom. Zijn boodschap is sinds jaar en dag hard voor alle extremisten, of ze nu moslim zijn of extreem-rechts. En hij legt de nadruk op inburgeren. Iedereen kan en moet iets van zijn leven maken door te leren en te werken.  

Sterk: goede debater
Zijn tegenstanders van de PVV krijgen in debatten nauwelijks vat op hem. Ook dat is een kracht van Asscher: hij is een sterke debater, die zich met onderkoelde humor uit moeilijke vragen redt en ondertussen een sneer uitdeelt. Of, zoals een Kamerlid eens zei: ,,Hij geeft je een klap en daarna een aai over je bol, waardoor je alleen die aai onthoudt.'' 

Zwak: hoort bij de gevestigde orde
Asscher wil een 'radicale verandering' brengen, naar eigen zeggen als Bernie Sanders, de Democraat die Hillary Clinton uitdaagde. Maar net als Clinton belichaamt Asscher veel meer de gevestigde orde, waar zoveel kiezers tabak van hebben. 

Zwak: geloofwaardigheid
De vicepremier is mede het gezicht van het huidige impopulaire kabinet. Het komt niet zo geloofwaardig over, dat hij nu hard schopt tegen de plannen van de VVD met de arbeidsmarkt, terwijl hij vier jaar lang constructief met de partij heeft samen­gewerkt.