Volledig scherm
© anp

Attje Kuiken nieuwe fractievoorzitter PvdA

De fractie van de PvdA in de Tweede Kamer wordt tot de verkiezingen geleid door Attje Kuiken. Dat is vandaag besloten op een vergadering van de PvdA-fractie. Ze wordt de opvolger van Diederik Samsom. Volgens Kuiken waren er geen andere kandidaten.

Volledig scherm
Diederik Samsom en Lodewijk Asscher tijdens de uitslag van de PvdA-lijsttrekkersverkiezing © anp

Attje Kuiken vindt het geen ondankbare taak dat ze voorlopig voor maar drie maanden de functie van Samsom over kan nemen. Ze spreekt niet van een 'droombaan', maar is naar eigen zeggen erg blij dat ze de taak mag uitvoeren. Haar belangrijkste doel is volgens haar 'uitstralen dat we dit samen doen'.

Ze wil niets zeggen over hoe de campagne er uit gaat zien. Ook weet Kuiken nog niet of ze op de lijst staat voor de aankomende verkiezingen. Ze vindt dat zelf niet vreemd. Aanstaande vrijdag krijgt ze te horen of ze wel of niet op de lijst staat.

Kuiken zit al sinds 2006 in de Tweede Kamer. Eind vorig jaar volgde ze Martijn van Dam op als vicefractievoorzitter. Ze gaat binnen de fractie over het dossier asiel en migratie.

Lijsttrekkerschap
Samsom werd vrijdag door vicepremier Lodewijk Asscher verslagen in de strijd om het lijsttrekkerschap. Samsom liet daarop weten te stoppen als leider van de fractie en als Kamerlid.

Asscher was vandaag ook aanwezig op de vergadering, hoewel dat eigenlijk niet de bedoeling had moeten zijn. ,,Ik ben blij dat ik even te gast mocht zijn", zei hij na afloop. In de vergadering is ook nog even teruggeblikt op het partijleiderschap van Diederik Samsom. ,,We hebben het even gehad over zo'n interne verkiezing, en dat dat ongemakkelijk is voor veel mensen. Maar je doet het niet voor jezelf, maar om samen het verschil te maken."

Hij besluit: ,,Ik ga hem zeker missen. HIj heeft een buitengewoon talent en een enorme werklust. Ik weet zeker dat hij op enig moment weer een rol gaat spelen voor de PvdA. Ik zou hem graag weer terug willen zien. De deur staat altijd open, hij blijft betrokken bij de partij."