Volledig scherm
De meisjes voor de operatie. © AP

Australische dokters scheiden Siamese tweeling Nima en Dawa

Een Siamese tweeling uit Bhutan is vandaag tijdens een zes uur durende operatie in Australië uit elkaar gehaald. De hoofdchirurg van het ziekenhuis heeft vertrouwen in het herstel van de zusjes. 

De tweeling van 15 maanden oud, Nima en Dawa, zat aan elkaar vast van de borst tot en met het bekken. De doktoren van het Koninklijke Kinderziekenhuis in Melbourne moesten de  gedeelde lever van de meisjes scheiden. Het moeilijkst was de ‘reconstructie’ van de onderbuikjes. De operatie is uitgevoerd door 18 chirurgen.

,,We zijn opgelucht en blij. Er is niets beter dan na een operatie aan de ouders te kunnen vertellen dat het goed is gegaan’’, aldus dokter Joe Crameri, die de operatie leidde, tijdens een persconferentie. ,,De komende 24 tot 48 uur zijn kritiek, zoals bij elke operatie. Maar we hebben vertrouwen in een goede afloop.’’

Artikel gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
De meisjes tijdens de operatie. © AP

De meisjes en hun moeder, Bhumchu Zangmo, waren vorige maand naar Australië gebracht door de Children’s First Foundation. De organisatie zorgde voor het transport en het verblijf, de Australische deelstaat Victoria betaalde de kosten van de operatie. De meisjes moesten van het medische team eerst aansterken voordat ze konden worden geopereerd, aldus Crameri.

In 2009 scheidden doktoren van het Australische ziekenhuis succesvol een tweeling uit Bangladesh. Die operatie duurde 25 uur.