Volledig scherm
Badr Hari in oktober voor de rechtbank in Amsterdam © ANP

Badr Hari wil half jaar cel zo snel mogelijk uitzitten

De Hoge Raad in Den Haag heeft vandaag besloten dat Badr Hari (32) nog een half jaar de gevangenis in moet. Hari is eerder in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De kickbokser zat al acht maanden in voorarrest.

Quote

Badr Hari wil zijn straf zo snel mogelijk uitzitten. Ik zal justitie vragen of zij zo snel mogelijk een plaats voor hem reserveren.

Bénédicte Ficq

Het vonnis van vandaag is onherroepelijk. Volgens de advocaat van Badr Hari, Bénédicte Ficq, zal hij snel de gevangenis ingaan, vertelt ze tegen deze krant: ,,Badr Hari wil zijn straf zo snel mogelijk uitzitten. Ik zal justitie vragen of zij zo snel mogelijk een plaats voor hem reserveren." Ficq heeft Badr zelf nu nog niet gesproken. Ze belt hem later vanmiddag. Volgens zijn manager Jacques de Wit is Badr nu in Marokko,

De klachten in de cassatie beperkten zich tot de zware mishandeling van Koen Everink in de skybox van Amsterdam Arena en een poging tot zware mishandeling met een kapotgeslagen glas in de club Jimmy Woo, eveneens in Amsterdam. Het bewijs hiervoor zou volgens Ficq onvoldoende en onbegrijpelijk zijn gemotiveerd.

Rematch
De straf heeft hoogstwaarschijnlijk invloed op Hari's plannen voor een rematch met kickbocker Rico Verhoeven. Eerder werd gesuggereerd dat de herkansing van de wedstrijd rond mei of juni 2017 zou plaatsvinden. De celstraf heeft invloed op zowel de datum van de wedstrijd, als op de voorbereidingstijd die hij nodig heeft voorafgaand aan de wedstrijd.

Rico Verhoeven wilde vandaag niet reageren op het vonnis. ,,Hij wil zich niet met privézaken van Badr bemoeien en vindt er ook echt niks van,'' zegt Rico's manager Karim Erja. ,,Rico wil best een rematch tegen Badr en we zien verder wel wanneer Badr daar klaar voor is. Rico gaat ondertussen gewoon verder met wat hij doet en dat is winnen.''

Volledig scherm
Badr Hari in gevecht met Rico Verhoeven, begin december in Duitsland

Hoger beroep
Hari werd in oktober 2015 in hoger beroep veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk. Daarnaast moest hij schadevergoedingen betalen tot een bedrag van ruim 45.000 euro. Hari zat in totaal al zo'n acht maanden in voorarrest.

De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder dat Bard Hari schuldig was aan een aantal mishandelingen in het uitgaansleven van Amsterdam, waaronder die van de inmiddels vermoorde zakenman Koen Everink tijdens Sensation White in 2012. Hij kreeg toen anderhalf jaar cel, waartegen zowel hij als het Openbaar Ministerie in hoger beroep gingen. 

Cassatie
In dat hoger beroep kreeg hij 24 maanden celstraf opgelegd, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Badr ging vervolgens in cassatie, waardoor hij niet direct de gevangenis in hoefde. De Hoge Raad heeft nu besloten dat de opgelegde veroordeling van Hari definitief is.