Volledig scherm
© ANP

Bedrijven willen minister klimaat en energie

Een groep van veertig grote bedrijven als Shell, Schiphol en Eneco vindt dat er een speciale minister voor economie, klimaat en energie moet komen. Ook moet er een nationale investeringsbank komen die de ontwikkeling van grote energieprojecten op land en op zee mogelijk maakt.

Volledig scherm
© anp

Dat stellen de ondernemingen vandaag in een ingezonden stuk in de Volkskrant. Zij scharen zich daarmee achter de Klimaatwet van PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinks-leider Jesse Klaver.

De bedrijven willen dat het aanstaande kabinet de langetermijndoelen van het Klimaatakkoord van Parijs wettelijk vastlegt om de opwarming van de aarde af te remmen.

Van Nellefabriek
Het voorstel van de bedrijven is één van de initiatieven en maatregelen die vandaag in de Van Nellefabriek in Rotterdam worden vergaard om de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO2 (kooldioxide) te verminderen.

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Sharon Dijksma (infrastructuur en Milieu) openen de top. Present zijn onder meer de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, Marjan van Loon (bestuursvoorzitter Shell Nederland), Pieter Elbers (KLM) en Greenpeace-directeur Joris Thijssen.

Tijdens deze klimaattop is de Nederlandse première van de documentaire 'Before the Flood' van Leonardo DiCaprio. De film gaat over de voorziene klimaatverandering en wat mensen kunnen doen om het tij te keren.

Initiatief
Dijksma nam het initiatief voor de Nationale Klimaattop nadat in december het historische klimaatakkoord van Parijs werd gesloten. Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen is nodig om de in Parijs gemaakte afspraken te kunnen halen. 

Vandaag wordt aan het einde van de dag bekendgemaakt met hoeveel de CO2-uitstoot in Nederland kan worden verminderd door initiatieven die op de top zijn besproken.