Volledig scherm
PREMIUM
Oscar Dros en Harry Krielaars. © Guus Schoonewille

'Belang van slachtoffers was lang braakliggend terrein'

nazorg slachtoffersDe politie doet steeds meer dan alleen boeven vangen en hulp verlenen. Agenten staan ook slachtoffers van misdrijven bij. Tot grote tevredenheid van Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland en Oscar Dros van de politie. ,,We denken niet meer alleen aan daders.''

Quote

We hebben de dure plicht te leren van wat er is gebeurd

Oscar Dros, politiechef

Tien jaar geleden zaten de medewerkers van Slachtofferhulp nog met hun neus in de krant. Ze pluisden de berichten uit, op zoek naar nieuws over moord, doodslag, diefstal, mishandeling. Alles om slachtoffers van misdrijven op te sporen. Soms kregen ze hulp van de politie, soms ook niet.

Nu is alles anders, zegt Harry Crielaars, bestuurder van Slachtofferhulp Nederland. Nooit was er zo veel aandacht voor slachtoffers van misdrijven - hun rechten zijn inmiddels bij wet vastgelegd. Zo kunnen slachtoffers van zware misdrijven een beroep doen op een gratis advocaat. En net zoals daders op hun rechten worden gewezen, krijgen slachtoffers in de toekomst bij de politie informatie over hun rechten mee.

Slachtoffers dwongen de verbeteringen zelf af, met schrijnende voorbeelden. Zoals nabestaanden die niet mochten spreken tijdens de rechtszaak tegen degene die hun kind ombracht. Die onbegrijpelijke brieven ontvingen van justitie. Of een keiharde boodschap. Crielaars: ,,Dan stond er bijvoorbeeld dat een nabestaande twee dagen de tijd had om opgeslagen spullen van een moordslachtoffer op te halen, die anders vernietigd zouden worden. Terwijl die spullen al jaren lagen opgeslagen.''

Zulke extreme voorbeelden zijn nu verleden tijd. Ook de ultieme droom van Slachtofferhulp lijkt binnen handbereik: één digitaal portaal, waar gedupeerden die te maken kregen met een misdrijf alle informatie kunnen vinden die ze nodig hebben. Ze kunnen zien of ze recht hebben op een schadevergoeding via het Schadefonds Geweldsmisdrijven, om maar wat te noemen, en hoe het met de rechtszaak staat, die tegen 'hun' dader is aangespannen. Een groep van 500 slachtoffers experimenteert daar op dit moment mee.