Volledig scherm
© anp

'Belgische kernreactoren missen benodigde filters'

De omstreden Belgische kernreactoren in Tihange en Doel bij de Nederlands grens missen volgens de Duitse regering de benodigde filtersystemen. Dat heeft de Duitse regering gezegd in de Bondsdag, in een antwoord aan de fractie van de Groenen.

Volledig scherm
Protest tegen de kerncentrales aan de Belgische grens. © epa

Een gefilterd overdrukventiel werd in Duitse kernreactoren ingebouwd na de ramp in de Sovjet-Russische centrale van Tsjernobyl in 1986. In andere landen werden de reactoren uiterlijk in 2011, na de ramp in het Japanse Fuskushima, uitgerust met zulke filters. Deze voorkomen dat radioactieve lucht ongefilterd naar buiten gaat.

Op basis van de informatie die de Duitse regering heeft, missen de oude Belgische reactoren de filtersystemen.

Scheurtjes
De reactoren worden ook ,,scheurtjesreactoren'' genoemd vanwege andere problemen. Tal van partijen proberen de Belgische staat ertoe te bewegen ze te sluiten. België wil ze open houden om aan de energiebehoefte te voldoen.

De kerncentrale van Tihange ligt aan de Maas tussen Namen en Luik, ongeveer 45 kilometer ten zuidwesten van Maastricht. Doel staat vrijwel op de Nederlandse grens op de linkeroever van de Schelde.

Nederlandse politieke partijen willen overigens dat Den Haag toezicht krijgt op de veiligheid. ,,De centrales zijn zó oud, als er iets mis gaat, zijn er niet alleen problemen aan de Belgische grens,'' zei D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Ook GroenLinks eist al langer inspraak, de SP wil dat de centrale sluit.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement