Volledig scherm
PREMIUM
De narcist is niet gediend van kritiek en zal nooit de hand in eigen boezem steken want alles wat fout gaat, ligt buiten hemzelf © Studio Vonq

Ben jij een narcist?

modewoordDe nieuwe Amerikaanse president wordt geregeld een narcist genoemd. Achter dat modewoord gaat meer schuil dan een teveel aan eigenliefde.

Ben jij een narcist?

Met een narcistische persoonlijkheidsstoornis vertoon je een of meer van deze kenmerken:
- Je hebt een obsessie met schoonheid, roem, macht, succes, genialiteit of seksuele prestaties.
- Je vindt jezelf uniek en denkt alleen begrepen te worden door even unieke en speciale mensen.
- Je vindt jezelf heel belangrijk, je overdrijft je prestaties, talenten en contacten. Je wilt als superieur worden beschouwd ook als je prestaties daartoe weinig aanleiding geven.
- Je manipuleert en gebruikt anderen om je eigen doelen te bereiken.
- Je hebt een onderontwikkeld inlevingsvermogen en bent niet in staat om rekening te houden met de mening en behoeften van anderen.
- Je hebt grote behoefte aan aandacht, bevestiging en bewondering.
- Je bent jaloers en dat kan gepaard gaan met woede.
- Je eist een voorkeursbehandeling en vindt dat je meer rechten hebt dan anderen.
- Je voelt je superieur en boven de wet verheven.

Het meisje in het vliegtuig tuurde naar haar telefoon. Langzaam scrolde ze door haar foto's. Een heimelijke blik in haar richting verried dat het foto's waren van haarzelf. Tientallen, misschien wel honderden selfies waarop het meisje een wat pruilende gezichtsuitdrukking probeerde te perfectioneren. Urenlang, de hele vlucht, bekeek ze haar eigen beeltenissen; ze bestuderend, keurend, selecterend. Starend naar zichzelf, naar foto's die ze had gemaakt terwijl ze óók naar zichzelf keek. Gevangen in een cirkel van weerspiegelingen, net als Narcissus, de personage uit de Griekse mythologie; een mooie, maar mensenschuwe jongen, die niet in staat was tot een verbintenis. Tot hij zich op een dag dorstig over een bron boog en een prachtige jongen weerspiegeld zag. Hij werd zo smoorverliefd op zijn eigen reflectie dat hij zich er niet meer van kon losrukken, uiteindelijk voorover viel en verdronk. Aan de rand van de bron groeide daarna een narcis.

Narcisme is een modewoord, een etiket waarmee we elkaar graag om de oren slaan. Het nieuwe adhd, zeg maar. Of het nieuwe autisme. Logisch dat we zo van stempels houden, want het maakt de boel lekker overzichtelijk. Die bullebak van een baas die jou steeds achter de broek zit? Dat is gewoon een narcist! Want zodra je hem tot patiënt bombardeert, is-ie een stuk minder bedreigend. Zo wordt ook veel gesproken over het 'narcistische tijdperk' waarin we zouden leven. Hou je ervan in de spotlights te staan? Dat riekt naar narcisme. Facebook en Instagram? Narcistisch. De selfie- cultuur? Puur narcisme. De hoogste baas van de VS? Een narcist, en bovendien eentje van de kwaadaardige soort, dat kun je al van verre zien. Het is lekker labelen natuurlijk, maar het holt de term wel uit. Want zoals niet iedereen die z'n boeken op kleur zet aan asperger lijdt, is ook niet elke ijdeltuit direct een diehard narcist.

  1. ‘Ouders sturen huurmoordenaar af op eigen adoptiezoontje (11) voor verzekeringsgeld’

    ‘Ouders sturen huurmoorde­naar af op eigen adoptie­zoon­tje (11) voor verzeke­rings­geld’

    Een in Londen woonachtig echtpaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de brute moord op zijn eigen adoptiezoontje. De 30-jarige Kaval Raijada en zijn echtgenote Arti Dhir (55) zouden in India een huurmoordenaar op het kind hebben afgestuurd, zodat ze een flinke som verzekeringsgeld konden claimen. De Indiase overheid is woest en zet alles op alles om het echtpaar, dat in Engeland op vrije voeten is, uitgeleverd te krijgen.