Beter na een burn-out
Een beter breinWetenschapsjournalist en neurobioloog Niki Korteweg (45) hield van haar werk, maar kreeg een burn-out. Voor haar nieuwe boek 'Een beter brein' zocht ze naar manieren om haar pakketje kronkels weer beter te maken. En misschien zelfs wel beter dan ooit.
Delen per e-mail
Ik trilde op mijn benen en zodra de hond verdween, stroomden de tranen over mijn wangen
'Na mijn promotie in het hersenonderzoek ben ik omgezwaaid naar de journalistiek. Ik had het gevoel dat ik mezelf moest bewijzen. Ik pakte elke opdracht aan en checkte elke zin die ik schreef dubbel. Ik stopte alle energie in mijn werk en de rest deed ik erbij. Ik wilde alles goed doen en waande me onaantastbaar. Bovendien ben ik een avondmens. Na het eten, als de kinderen op bed lagen, kon ik lekker doorschrijven. Dan werd het zo één uur.
De kinderen waren nog klein, de nachten gebroken. Ik werkte waanzinnig hard, bood allerlei dingen die het leven me voor de voeten wierp het hoofd, en nam niet genoeg rust. Ik hield me niet eens flink, dacht werkelijk dat ik alles aankon.
Op een ochtend in 2010 deed ik iets wat ik nooit had gedaan: 's ochtends door het park wandelen. In mijn harige nepbontjas leek ik net een yeti en een grote herdershond kwam woest blaffend op me af. Ik trilde op mijn benen en zodra de hond verdween, stroomden de tranen over mijn wangen. Ik bleef maar huilen, alsof het iets buiten mij om was."
Roestbak
,,De volgende dag ging ik eenvoudigweg verder: van werken werd ik immers rustig. Ik was wel wat kattig tegen de kinderen, maar dacht: een burn-out krijg je alleen als je je werk niet leuk vindt. Steeds vaker vergat ik simpele dingen, ik had een black-out tijdens een lezing, en soms kwam ik met moeite uit mijn woorden. Dingen die vroeger vlekkeloos verliepen, lukten niet meer. Zoals lezen. Interviewen. En schrijven. Mijn brein, ooit een soepele denkmachine, was een oude roestbak geworden.
Na acht maanden rust ging ik weer werken, maar ik hield last van geheugenhaperingen en aandachttekort. Als wetenschapsjournalist kende ik de laatste inzichten in het hersenonderzoek. Ik vroeg me af: wat heb ik nu aan al die inzichten? Hoe krijg ik mijn geheugen weer terug en hoe krijg ik mijn concentratie zo snel mogelijk op orde? Toen begon ik mijn zoektocht.
Ik heb van alles uitgeprobeerd: breinverbeterende pillen, breintrainingsspelletjes en zelfs zwakstroom door mijn brein. Ik wist bijvoorbeeld dat er mensen zijn die zonder voorschrift ritalin slikken om hun concentratie en hun geheugen aan te scherpen, het medicijn dat mensen met ADHD vaak voorgeschreven krijgen. Ik probeerde het middel tijdens het schrijven van een stuk. Dat voelde fantastisch, maar mijn werk werd er niet beter van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mercedes-Benz EQA: elektrisch ‘instapmodel’ kost 49.995 euro en haalt ‘straks meer dan 500 kilometer’
Ook Mercedes-Benz meldt zich op het strijdveld vol compacte elektrische auto’s. De nieuwe EQA is de ‘batterijbroer’ van de bestaande GLA: hij komt al in de lente, kost minimaal 49.995 euro en krijgt later ‘een speciale versie die meer dan 500 kilometer per laadbeurt haalt’. -
30 uur taakstraf voor man die Rutte op Facebook met de dood bedreigde
Een 36-jarige man uit Zaandam heeft een taakstraf van dertig uur opgelegd gekregen voor het met de dood bedreigen van demissionair minister-president Mark Rutte. De dader was het niet eens met het beleid van de regering en ‘liet zich meeslepen in een discussie op Facebook’. Hij heeft spijt betuigd. -
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
DHL opent pakketpunten in 250 Hema-winkels
Hema en DHL openen morgen in ruim 250 winkels een DHL-pakketpunt om de toenemende druk op de pakketdienst te verlichten. Sinds de lockdown wordt er extreem veel online besteld, waardoor er ook meer pakketpunten nodig zijn om de toegenomen vraag aan te kunnen. -
PREMIUM
Zeven vragen over de avondklok: waarom krijgen talkshowgasten wel een vrijbriefje?
Tenzij de Tweede Kamer het donderdag blokkeert, wordt in ons land vanaf zaterdag of zondag een avondklok van kracht vanaf 20.30 uur ’s avonds. Hondeneigenaren en talkshowgasten worden ontzien, voor veel anderen ‘wordt het niet leuk’.
-
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Dronken automobilisten in België ontvangen sleutelhanger met naam doodgereden kind
Automobilisten die komend weekend in België bij alcoholcontroles worden betrapt, krijgen een sleutelhanger met de naam van een in het verkeer overleden kind. De angstaanjagende campagne wordt uitgevoerd door de politie en is een initiatief van de organisatie Ouders van Verongelukte Kinderen, met steun van het verkeersinstituut Vias. -
KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 banen
KLM schrapt nog eens 500 tot 1000 arbeidsplaatsen, bovenop de 4500 arbeidsplaatsen die al verdwijnen. Volgens de maatschappij blijft herstel veel langer uit dan verwacht en zijn nieuwe maatregelen nodig.