Volledig scherm
© anp

Bezetting gemeentehuis door thuiszorgers beëindigd

De gemeente Bronckhorst heeft zondagavond laat de bezetting van het gemeentehuis door actievoerende thuiszorgers beëindigd. Dat meldt de Gelderse gemeente. Als reden geeft de gemeente op dat 'de actievoerders zich helaas niet aan de afspraken hielden'.

Bij beëindiging van de bezetting zijn drie aanhoudingen verricht, aldus een woordvoerster van vakbond FNV. Twee medewerkers van de bond en een thuiszorgmedewerkster zijn volgens haar overgebracht naar het politiebureau in Doetinchem.

Aanleiding voor de ontruiming is volgens de FNV een op Twitter circulerende foto, waarop een van de actievoerders zondagmiddag in het gemeentehuis op een tafel stond tijdens een artiestenoptreden. 'Niemand nam daar aanstoot aan, ook de beveiliging niet', aldus de woordvoerster van FNV. 'De twintig dames van de thuiszorg hebben het gemeentehuis helemaal gepoetst en niets verkeerd gedaan. En dan ineens een ontruiming. Erg kinderachtig.'

De gemeente Bronckhorst stelt dat 'afspraken zijn gemaakt over gastvrijheid in ons gemeentehuis binnen de grenzen van het betamelijke'. Die werden volgens de burgemeester overschreden, waarna tot ontruiming werd overgegaan.

Twee bezettingen
Actievoerende medewerkers van de thuiszorg gingen vrijdag over tot bezetting van twee gemeentehuizen in Bronckhorst en in Hollands Kroon (Noord-Holland). De bezetters willen dat de gemeenten ingaan op het voorstel van Buurtzorg om het werk van het noodlijdende TSN over te nemen. Buurtzorg wil ongeveer driekwart van de medewerkers en cliënten van TSN overnemen.

 1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
  PREMIUM
  Dagboek

  Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

  Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met maar liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.
 2. ‘COA intimideerde Elya om verklaring over afraden aangifte verkrachting aan te passen’
  PREMIUM

  ‘COA intimideer­de Elya om verklaring over afraden aangifte verkrach­ting aan te passen’

  Medewerkers van opvangorgaan voor asielzoekers COA in Dronten hebben de homoseksuele vluchteling Elya afgelopen week geïntimideerd en onder druk gezet om zijn verklaring over de handelwijze van COA-medewerkers aan te passen, stelt hulporganisatie LGBT Asylum Support. Die hebben Elya, zo stelt hij, afgeraden aangifte te doen van verkrachting door twee mannen op het asielzoekerscentrum in Dronten in mei. Het COA ontkent dat er sprake is geweest van intimidatie van Elya.
 3. Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptobankier opgraaft

  Voor miljoenen gedupeerde beleggers eisen dat Canada ‘overleden’ cryptoban­kier opgraaft

  In december vorig jaar overleed de directeur en oprichter van het Canadese beleggingsbedrijfje QuadrigaCX, Gerald Cotton, tijdens een huwelijksreis in India. Althans, dat is de lezing van zijn weduwe Jennifer Robertson. Aan haar verhaal wordt door voormalig klanten van Cotton flink getwijfeld. Waarom? Omdat zijn dood op zijn minst bedenkelijk is. 190 miljoen in cryptomunten belegde Canadese dollars bleken spoorloos na Cottons overlijden.