Volledig scherm
PREMIUM
© Marco de Swart

Bloemen

ColumnDe problemen in Syrië lijken ver weg, merkt Pauline Bijster. Maar niet voor iedereen.

Quote

Nu hoop ik dat er in Zwolle een moskee staat waar gezinnen een lekkere, warme maaltijd krijgen. Of misschien gewoon een knuffel

Pauline Bijster

Het was een klein bericht en kreeg in de meeste kranten weinig aandacht: bij bomaanslagen in twee Syrische kustplaatsen zijn maandag 153 mensen omgekomen. Het is het zoveelste bericht over bomaanslagen in Syrië, en misschien dat het daarom langzaam nieuwswaarde verliest.

Het is bovendien moeilijk om je voor te stellen hoe 'bomaanslagen meemaken' is (voor iedereen jonger dan 75). En we kunnen er zo weinig aan doen, hier. Dat denk ik ook wel eens.

Helpen
Toch stokte mijn adem even in mijn keel bij een zinnetje onderaan het bericht op Nu.nl: 'In 2011 had Syrië naar schatting 23 miljoen inwoners. De helft is inmiddels omgekomen, ontheemd, gevlucht of verdwenen.' De hélft.

In Europa wordt ondertussen geprobeerd de vluchtelingenstroom behapbaar te houden, soms door mensen terug te sturen.

Er is ook een andere beweging: er zijn in Nederland naar schatting zo'n 60.000 vrijwilligers die vluchtelingen helpen. Via de grote stichtingen of op eigen houtje. Je zou dit kunnen zien als een stille stem in de samenleving: ze zijn best welkom, we zullen ze wel een handje helpen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement