Volledig scherm
PREMIUM
© Marco de Swart

Boerkini

ColumnHanina Ajarai schrijft wekelijks over wat haar bezighoudt.

Quote

Een boerkini is helemaal niet het uniform van de extremisti­sche islam. De 'extremisti­sche islam' vindt dat vrouwen niks te zoeken hebben op het strand, bedekt of onbedekt

Hanina

Er zijn mensen die naar het strand gaan om lekker te bakken in de zon, en er zijn strandgangers die er alles aan doen om niet bruin te worden. In bepaalde culturen is een wit gezicht nu eenmaal veel aantrekkelijker dan een zondoorbakken huid. Google op facekini en u zult zien hoe ver veel mensen bereid zijn te gaan voor dat schoon­heids­­ideaal. Voor Chinese vrouwen is het de normaalste zaak van de wereld: een zwemmasker dat alleen de ogen, neusgaten en mond openlaat.  

Zou ik iemand met een facekini op het strand tegenkomen, dan zou ik er vast ongegeneerd naar staren omdat ik het niet gewend ben, maar ik snap de behoefte wel. In Marokko, althans op het platteland, geldt hetzelfde schoonheidsideaal. Ik weet nog goed hoe mijn zussen en ik, op vakantie in Marokko, overdag zoveel mogelijk huid probeerden bloot te stellen aan de zon. Want dan kon je bij terugkomst in Nederland tenminste bewijzen dat er echt flink vakantie is gevierd.

Verpesten
Mijn nichten die er woonden, konden er niet bij met hun verstand. Hoe kun je zo'n mooie witte huid moedwillig laten verpesten door de zon? Als zij werk te doen hadden op het land, zorgden ze er wel voor dat elk stukje huid bedekt werd. Niet vanwege religieuze motieven, maar om hun waarde als huwelijkskandidaat te vergroten.  

De facekini is niet het enige vreemde fenomeen op de hedendaagse stranden van Europa. Je hebt ook de boerkini, een naam die is afgeleid van de boerka (even­eens een gezichtsbedekkend kledingstuk) maar daar eigenlijk niets mee te maken heeft.

Roddelbladen
Een boerkini is badkleding die de armen en benen bedekt. Eigenlijk gewoon een trui en legging, gemaakt van zwemstof. Met een zwemkapje op het haar om het af te maken. Moslima's die een duik willen nemen zonder hun religieuze voorschriften opzij te zetten, zien hierin een ideale oplossing. Ook niet-moslims dragen soms een boerkini. Ik las ooit in de roddelbladen over de bekende Britse kok Nigella Lawson die in zo'n ding is gespot. Moest van haar man, verklaarde ze, omdat hij haar lelieblanke huid zo mooi vond.  

In het Franse Cannes mag je 'm niet meer dragen, zo maakte de burgemeester pas bekend. Op straffe van een boete. Het is volgens hem het 'uniform van de extremistische islam'. Wat er de afgelopen weken in Frankrijk is gebeurd, is vreselijk tragisch. Traumatisch ook, dus ik begrijp dat die burgemeester er alles aan wil doen om zijn burgers gerust te stellen, maar zijn uitspraak is gebaseerd op complete onzin.

Burgemeester
Een boerkini is helemaal niet het uniform van de extremistische islam. De 'extremistische islam' vindt dat vrouwen niks te zoeken hebben op het strand, bedekt of onbedekt. Het strand beschouwen zij als een plek van verderf, waar je je verre van dient te houden. De 'extremistische islam' heeft zelfs talloze fatwa's uitgesproken tégen de boerkini en tégen een dagje strand. En dat kan toch allerminst de bedoeling zijn van de burgemeester: dat hij zich met het verbod schaart achter de extremisten?