Volledig scherm
© anp

Bol.com moet stoppen met verkoop vuurwerk

Webwinkel bol.com moet per direct stoppen met verkoop van vuurwerk, omdat dit niet per post mag worden verstuurd. Na een vermaning van de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de webgigant al het vuurwerk van de site gehaald.

Volledig scherm
© Bol.com
Quote

Er staan ook rookbomme­tjes op en die zijn al een paar jaar verboden

Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert
Volledig scherm
De advertentie op Bol.com © Bol.com

Via de website van bol.com werden zo'n 225 verschillende vuurwerkartikelen verkocht. Het aanbod varieerde van sterretjes en Bengaals vuur tot rookbommen en vuurwerkpakketten van tientallen euro's. ,,Of het nou om sterretjes of mortierbommen gaat, je mag überhaupt geen vuurwerk aanbieden in een postpakket'', verklaart de Inspectie Leefomgeving en Transport in antwoord op vragen van deze krant.

Politie
De inspectie heeft Bol.com gesommeerd per direct al het vuurwerk van de site af te halen. Daar heeft de webwinkel inmiddels gehoor aan gegeven. Vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de politie constateerde bovendien dat de webgigant vuurwerk aanbood dat verboden is. ,,Er staan ook rookbommetjes op en die zijn al een paar jaar verboden,'' stelde de politie-expert toen het vuurwerk nog te koop was.

,,Rookbommetjes zijn heel vervelend, die geven bijvoorbeeld overlast als je ze afsteekt in winkelcentra en de dampen zijn slecht voor je. Daarom hebben we een paar jaar geleden afgesproken dat die niet meer mogen worden verkocht.'' Bol.com erkent dat een aantal van hun verkooppartners vuurwerkartikelen aanbieden op bol.com.

Volledig scherm
© Bol.com
Quote

Met bijna 15 miljoen artikelen in onze winkel zien wij niet altijd direct wat verkoop­part­ners aan assorti­ment toevoegen via hun verkoopac­count

Woordvoerder Marjolein Verkerk

Toonbaar
,,De verkooppartners en winkeliers kunnen zelfstandig hun assortiment toevoegen aan de website van bol.com'', legt woordvoerder Marjolein Verkerk uit. ,,Met bijna 15 miljoen artikelen in onze winkel zien wij niet altijd direct wat verkooppartners aan assortiment toevoegen via hun verkoopaccount.'' De webwinkel zegt toe de verkopers 'zo spoedig mogelijk' op de hoogte te brengen en hun artikelen niet langer toonbaar te maken in de winkel.

Bol.com is 'blij' dat ze erop zijn geattendeerd, zodat ze kunnen voorkomen dat vuurwerk per post wordt verstuurd of dat illegaal vuurwerk aan de man wordt gebracht. Volgens Leo Groeneveld van de brancheorganisatie van vuurwerkverkopers wordt via bol.com alleen categorie 1 vuurwerk verkocht.

Exploderen
,,Dit vuurwerk kan niet exploderen, maar brandt wel, ook dat is niet wenselijk.'' Vorige week stelde het tv-programma Rambam vast dat het mogelijk is om in Polen illegaal vuurwerk te bestellen en dit per post in Nederland te laten bezorgen. Dit jaar zijn er al een kleine honderd pakketten met levensgevaarlijke cobra's en mortieren onderschept, terwijl de teller vorig jaar op 35 pakketten bleef steken.