Volledig scherm
© Getty Images

Boris Johnson: Europa wil superstaat, net als Hitler

In de hoop anti-EU-gevoel op te roepen bij de Engelsen heeft de Britse politicus en oud-burgemeester van Londen Boris Johnson Europa vergeleken met Adolf Hitler (1889-1945) en Napoléon Bonaparte (1769-1821). Volgens de excentrieke Johnson wil Europa een superstaat, waarbij alle landen onder autoritair gezag worden geplaatst - net als de dictatoren wensten.

Quote

Hoe meer hij met dit soort hysteri­sche claims strooit, hoe duidelij­ker het wordt dat hij enkel inhouds­loos politiek bedrijft

Yvette Cooper

Het tweetal had de ondergang van het Britse rijk overigens hoog op de agenda staan.

De conservatieve ex-burgemeester leidt de campagne tegen lidmaatschap van de EU. Johnson zei in The Sunday Telegraph dat de pogingen in de afgelopen 2000 jaar zoals die van de Duitse Führer en de Franse keizer altijd dramatisch afliepen. Hij erkende wel dat Hitler andere middelen gebruikte dan de EU.

Kritiek
De vergelijkingen hebben veel kritiek losgemaakt. Johnson zou 'zijn morele kompas kwijt zijn, nadat hij het economisch debat over de EU eerder al had verloren', zei de sociaaldemocratische politicus en parlementariër Hilary Benn boos.

,,Na de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog hielp de EU een einde te maken aan eeuwen van conflict in Europa.'' Wat Johnson beweert is schandelijk en toont aan hoe wanhopig hij is, aldus Benn. Yvette Cooper van de campagne 'Britten Sterker in Europa', vindt volgens de krant The Guardian dat Johnson erg vuil spel speelt. ,,Hoe meer hij met dit soort hysterische claims strooit, hoe duidelijker het wordt dat hij geen onderscheidingsvermogen heeft en enkel cynisch en inhoudsloos politiek bedrijft'', aldus Cooper.

De campagnes voor en tegen het EU-lidmaatschap worden steeds feller. Volgens peilingen is ongeveer de helft van de ondervraagden voor Brexit en de andere helft tegen.

Volledig scherm
Donald Trump. © Photo News

Trump: Engeland niet achteraan
Ondertussen heeft de Amerikaanse republikeinse presidentskandidaat beklemtoond dat de Britten onder zijn presidentschap niet achteraan in de rij zouden komen te staan voor nieuwe handelsakkoorden met de VS.

Trump neemt zo afstand van de uitspraken van de Democratische president Barack Obama. Die waarschuwde de Britten afgelopen maand tijdens een bezoek aan Londen uitdrukkelijk tegen het verlaten van de Europese Unie (Brexit).

23 juni
De Britten gaan 23 juni naar de stembus voor een referendum over de vraag of ze al dan niet EU-lid blijven. Obama waarschuwde dat ze achteraan in de rij komen te staan voor nieuwe handelsakkoorden met de VS, als ze uit de EU stappen

Trump zei dat dit beslist niet het geval zal zijn, als hij president wordt. Het maakt voor hem niet uit of Groot-Brittannië EU-lid is of niet. De Republikeinse Partij wijst op de conventie van 18 tot 21 juli in Cleveland haar presidentskandidaat aan. De Amerikanen kiezen 8 november een nieuwe president.