Volledig scherm
© ANP

Botsing vliegtuig en drone steeds dichterbij

Het risico op botsingen tussen drones en vliegtuigen neemt toe. Afgelopen jaar kropen al meerdere passagiersvliegtuigen en traumahelikopters door het oog van de naald, bij bijna-aanvaringen.

,,Als het zo doorgaat, is het een kwestie van tijd voordat er ongelukken gebeuren’’, zegt plaatsvervangend Inspecteur-Generaal Frank van Diepenbeek van de Inspectie Leefomgeving en Transport. Uit een nieuw rapport van de organisatie blijkt dat er steeds meer drones zijn die ook nog eens hoger vliegen en vaker worden waargenomen in de buurt van vliegvelden. Het risico op botsingen neemt daardoor toe.

In 2018 ging het zeven maal op het nippertje goed in het luchtruim tussen vliegtuigen en drones: vijf keer was er een bijna-botsing met een passagiersvliegtuig en twee keer met een privé-vliegtuig. Daarnaast ontving het Analyse Bureau Luchtvaart (ABL) in 2018 vijf meldingen over ambulancehelikopters die hinder ondervonden van in de buurt vliegende drones. Niet eerder werd er zo vaak aan de bel getrokken.

Vooral Schiphol blijkt een populaire plek om met een drone ‘rond te kijken’. Vooral daar worden ze gezien bij landingsbanen of tijdens het opstijgen en dalen van vliegtuigen.

Drones werden zelfs gespot op een hoogte van zo’n drie kilometer, terwijl het wettelijk is toegestaan tot 120 meter te vliegen. Van Diepenbeek: ,,In Rusland was pas nog een incident waarbij vogels terecht kwamen in beide motoren van een vliegtuig. Daaruit blijkt dat de gevolgen van een botsing met een drone ook groot kunnen zijn.’’ Het vliegtuig moest een noodlanding maken in een maïsveld, waarbij minstens 23 gewonden vielen.

In zo’n vier op de vijf gevallen zijn bij de incidenten huis-tuin-en-keuken-drones betrokken waarmee mensen voor hun plezier vliegen, bijvoorbeeld om foto’s en filmpjes te maken. Inmiddels vliegen er daarvan naar schatting meer dan 100.000 rond. Ook het aantal professionele drones neemt toe, daarvan zijn zo’n 1900 geregistreerd, maar het aantal incidenten die professionals melden bij het ABL blijft ongeveer gelijk en schommelt tussen de tien en vijftien per jaar.

  1. ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’
    PREMIUM
    Dagboek Italië

    ‘Mijn buurman loopt al een maand twee uur per dag rondjes op zijn dak’

    Het aantal nieuwe slachtoffers in Italië is iets gestegen, maar voor de derde achtereenvolgende dag gaan er meer mensen het ziekenhuis uit dan erin gaan. Ook al is het moeilijk blij te zijn met ruim 600 doden, het is een hele verbetering in vergelijking met tien dagen geleden. Het eindeloze binnen zitten heeft toch effect. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Alle eerdere afleveringen lees je hier.