Volledig scherm
Boris Johnson roept Britten op om de EU te verlaten. © Photo News

'Brexit Boris' steelt de show

In een Londens visrestaurant hield het Brexit-kamp een hoogmis. Boris Johnson stal de show. Leidt hij Groot-Brittannië uit de EU?

De belangen zijn groot en de spanning ook: volgens de laatste peiling is 41 procent van de Britten voor een 'Brexit' en 41 procent tegen. De rest twijfelt nog.

Volledig scherm
Boris Johnson, links, Michael Gove and Priti Patel bij Vote Leave. © Photo News

Het gejuich doet duiven opvliegen als een man in een verfomfaaid pak met onvaste hand zijn fiets Stour Road opstuurt. Beveiligers voor de deur van Forman's Fish Island, een onooglijk zalmrestaurant in de wijk Stratford, lopen haastig op hem af.

Boris Johnson, de ex-burgemeester van Londen, arriveert op karakteristieke wijze. Het gezicht van Vote Leave, de beweging die Groot-Brittannië deze maand uit de EU wil loodsen, koestert zijn clowneske imago.

Zorgvuldig
Ontdaan van zijn helm en de wilde haardos enigszins gefatsoeneerd maakt Johnson twee minuten later zijn opwachting op het dakterras om geselecteerde televisiestations te woord te staan. De locatie is zorgvuldig uitgekozen. Het Olympisch Stadion, het symbool van Britse trots, prijkt op de achtergrond. Johnson komt los en ongedwongen over, maar laat niets aan het toeval over.

Quote

Ik houd van mijn buren, maar laat ze niet de regels in mijn huis bepalen

Jameel Lalani

Vote Leave wil voor het referendum, over nog geen drie weken, geen ruis op de lijn. De belangen zijn immers groot en de spanning ook: volgens de laatste peiling is 41 procent van de Britten voor een 'Brexit' en 41 procent tegen. De rest twijfelt nog.

Popsterren
Johnson komt niet alleen. Minister van Justitie Michael Gove, parlementslid Priti Patel en oud-topvoetballer Sol Campbell zijn ook van de partij. Ze krijgen de ontvangst van popsterren. Serieuze politiek speelt geen rol. De argumenten om uit de EU te stappen klinken bombastisch en, soms, sinister. Gove stelt, onder luid applaus, dat Britse kankerpatiënten lijden onder Europese regelgeving.

Hoewel Gove wordt aangekondigd als poster boy van Vote Leave, trekt Johnson veruit de meeste aandacht. Op commando laat hij de zaal Yes We Can roepen als de voordelen van een vertrek uit de EU ter sprake komen. 'Kunnen we 300.000 nieuwe banen creëren? Ja, dat kunnen we.' Voor het Remain-kamp van premier David Cameron heeft hij ook nog een boodschap. 'We roken ze uit.'

Regels
Vote Leave afficheert zich als patriottisch en ietwat xenofoob, maar laat vandaag een minder afwerend geluid horen. In de hipsterbuurt in Londen, een bolwerk van hoogopgeleiden en snelle zakenlui, vertellen Gove en Johnson van Europa te houden. Jameel Lalani, handelaar in thee, knikt tevreden. ,,Ik houd van mijn buren, kom graag bij hen op de koffie, maar laat ze niet de regels in mijn huis bepalen'', legt hij uit.

Dat zijn onderneming in gevaar komt bij een vertrek uit de EU, deert hem niet. ,,Ik ga dat zeker merken, maar het gaat om het principe: baas in eigen huis.'' Johnson heeft alweer zijn helm opgezet. Terwijl zijn supporters babbelen over de 'gouden' toekomst van Groot-Brittannië buiten de EU, zigzagt hij de Londense avondspits in, op weg naar de volgende halte van Circus Brexit.

Volledig scherm
Michael Gove, Boris Johnson, Sol Campbell en Priti Patel. © Photo News
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement