Volledig scherm
Frank Poorthuis © AD/Marco De Swart

Brief terug aan Lodewijk Asscher, hij vraagt erom

Nog 4 dagenLodewijk Asscher schreef een brief aan Nederland. Ik voel me tot een antwoord geroepen. Iets korter.

Als je in een draaimolen stapt, moet je je niet beklagen over het lawaai op de kermis. Lodewijk Asscher. Ik heb je brief gelezen in de Volkskrant en ik denk dat ik een van de weinige Nederlanders ben die 'm uitgelezen heeft. Je laat daarin zien dat je een integer mens bent en dat je idealen hebt waar je voor wilt vechten. Maar je laat vooral zien dat je deze verkiezingen niet begrijpt en eerlijk gezegd weet ik na deze brief helemaal zeker dat je campagneteam er ook de ballen verstand van heeft. Dat de PvdA überhaupt de ballen verstand heeft van verkiezingen op dit moment.

Dat vind ik best jammer. Want het was heerlijk geweest voor deze campagne als een begenadigd sociaal-democraat in gesprekken, debatten en treffens met andere politici voor het voetlicht had gebracht wat er nodig is om dit land verder te brengen. Om de haatcultuur op rechts in te dammen, om voor bange middeninkomens in heldere woorden uit te leggen hoe de toekomst van hen en hun kinderen veilig gesteld kan worden.

Quote

Als je in een draaimolen stapt, moet je je niet beklagen over het lawaai op de kermis. Lodewijk Asscher

O, ik geloof zeker dat jullie dit land kunnen besturen. In de loop der jaren is de PvdA net zo'n bekwame bestuurspartij geworden als het CDA ooit was en de VVD nu is. Als wij ons lot in jullie handen leggen, wat we waarschijnlijk aanstaande woensdag weer gaan doen, zal het echt zo'n vaart niet lopen met de beschaving. Ja, je was een bekwaam vice-premier en een top-wethouder in Amsterdam. En ja, jullie als PvdA hebben meegewerkt aan een herstel van de economie in Nederland, onder leiding van Mark Rutte. 

Onder leiding van Mark Rutte zijn er de afgelopen jaren ook een aantal minder fraaie politieke besluiten genomen. Daarvoor hebben jullie ook de verantwoordelijkheid. De woningmarkt is een bijna onneembaar bastion geworden voor lagere inkomens en starters. De zzp-markt is gegroeid, er zijn minder vaste contracten gekomen. Jullie waren gewaarschuwd, dat dat zou gebeuren. De gemeenten werden opgezadeld met zorgtaken, die ze niet aan konden. Daar hebben onnoemelijk veel zwakke mensen heel veel last van. Ook voor die gevolgen zijn jullie vooraf herhaaldelijk gewaarschuwd. En ik vind dat jullie te lang achter de brede rug van de VVD hebben gedaan of het wel goed ging met de moraliteit in Nederland. Ik had wat meer tegengeluid verwacht van de sociaal-democratie in debatten over vluchtelingen, rechts-extremisme en identiteit. Wat minder meehuilen met de wolven in het bos. Ik weet, je moet vuile handen maken als je regeert. Maar als je die maakt, loop er dan niet voor weg.

Quote

Je bent waarschijn­lijk een van de meest bekwame bestuur­ders van dit land. Maar als politicus minder geschikt

Je schrijft dat het bij deze verkiezingen alleen maar om het spel leek te gaan. Daar leek het op, Lodewijk. Maar dat was natuurlijk niet zo. Alleen, als je meedoet aan verkiezingen, zijn er spelregels. Of zoals ik boven schreef: als je in de draaimolen van een campagne gaat zitten, weet je dat het er luidruchtig aan toe gaat. Waar het om draait, Lodewijk, is dat we je wel hebben zien praten. Maar we hebben je niet gehoord. Als je op dit moment in Nederland meedoet aan verkiezingen, moet je twee dingen hebben: een goede debattechniek en een boodschap die hoop biedt. 

Je vroeg erom, want je schreef er een brief over. Daarom vind ik dat ik het mag zeggen: maar over beide beschik je niet. Je bent waarschijnlijk een van de meest bekwame bestuurders van dit land. Maar als politicus minder geschikt. Ik vind het rot voor je, maar je mist charisma. En de boodschap die je over moet brengen is er een van een bestuurspartij. Wij willen netjes geregeerd worden, Lodewijk maar we willen ook hoop. Bevlogenheid. Daaraan heeft het deze campagne ontbroken. Daarom hebben jullie gefaald. 

Beste Lodewijk, ik stop nu. Mijn ervaring is dat mensen al te lange brieven niet lezen. Dan komt je boodschap niet over. Ik zou eens met je campagneteam overleggen over een goede afsluiting van deze campagne. Als ik eerlijk ben: ik zou mijn campagnetam ontslaan! Direct. Het kan je de laatste dagen alleen maar helpen. Want weet je, ik gun je een mooie verkiezingsuitslag. De sociaal-democratie in Nederland verdient niet dat ze zo wordt afgeslacht als nu dreigt te gebeuren. 

Met vriendelijke groet 

Frank Poorthuis 

Frank Poorthuis was tien jaar politiek verslaggever. Nu beschouwt hij Den Haag vanaf een gepaste afstand en schrijft hij er dagelijks over tot aan de verkiezingen van 15 maart.