Volledig scherm
Een Britse vrouw heeft de Rotterdamse cruisemaatschappij Holland Amerika Lijn (HAL) voor ruim een ton belazerd. © thinkstock

Britse cruisepiraat genoot van 'gratis' overzeese trips

Een Britse vrouw heeft de Rotterdamse cruisemaatschappij Holland Amerika Lijn (HAL) voor ruim een ton belazerd. Ze maakte peperdure cruises door Europa, maar betaalde nooit.

Volledig scherm
© ANP

Vlak voor haar vierde reis, van Venetië naar het Griekse Piraeus, pakte de politie haar op. De 'cruisepiraat' is uitgeleverd aan Nederland en staat volgende week voor de rechter.

De Britse bedient zich van tientallen identiteiten. Het Openbaar Ministerie weet nu nóg niet hoe ze precies heet. Op de dagvaarding staan twee namen: Leah Abraham en Michelle Freeman.

Valse paspoorten
De vrouw is een jaar of 53 en boekte telkens cruises met gestolen creditcards en valse paspoorten. Ze nam het ervan: in april 2014 maakte ze vanuit Rome een twintigdaagse rondreis. In de zomer van dat jaar voer ze achttien dagen van Rome naar Barcelona en in maart 2015 genoot ze van een reisje tussen Barcelona en Istanboel.

Ze gaf duizenden euro's uit. Hoewel de eigenaren van de gestolen creditcards aan de bel trokken, bleek ze moeilijk op te sporen. De vrouw boekte ook cruises van Singapore naar Rotterdam en van Fort Lauderdale naar Barcelona, maar kwam daar niet opdagen.