Volledig scherm
Vorig jaar konden mensen zich nog vergapen aan prachtige beelden van het uilenpaar © volgdeoehoe.nl.

Broedende oehoes zijn online gluurders beu

Het broedproces van het 'mediagenieke' oehoepaartje in de verlaten steengroeve in de Achterhoek zal dit jaar niet te volgen zijn. Tot teleurstelling van duizenden natuurliefhebbers zit het vrouwtje op een nieuwe broedplaats buiten het zicht van de webcams.

 
Mensen vertellen me dat ze eindelijk lekker kunnen doorslapen. Het scheelt ze nachtrust
Boswachter Tjibbe Hunink

Al acht jaar lang broeden de oehoes in een holte in de steenwand. Tijdens het broedseizoen zagen zo'n tweeduizend mensen dagelijks  unieke beelden van de vogels op de website volgdeoehoe.nl van Staatsbosbeheer.

Een handvol kijkers helpt met hun observaties boswachter Tjibbe Hunink met zijn onderzoek naar de grootste uilensoort van Europa. Dit onderzoek moet nu noodgedwongen worden afgesloten. De boswachter onderzocht de reacties van de uilen op het weer. 'De uilen zouden niets doen als het veel regent of hard waait. Wij onderzochten of dat daadwerkelijk zo is, daarnaast keken we of de hoge temperaturen van invloed zijn op het broedseizoen', legt Hunink uit.

Eieren
Het is overigens niet de eerste keer dat de broedplaats er verlaten bij ligt. Twee jaar geleden zat het vrouwtje ook enkele dagen op een andere locatie. 'We weten niet wat er toen gebeurd is, maar na enkele dagen zat het vrouwtje toch weer op de vertrouwde plek. De kans dat dit weer gebeurt is dit jaar verkeken, omdat het vrouwtje inmiddels op haar nieuwe nest eieren heeft gelegd.

'Er komen nieuwe jongen, dat is natuurlijk wel goed nieuws', zegt de boswachter die vurig hoopt dat het paartje op het nieuwe nest met rust wordt gelaten. Het vrouwtje zit op een plek die niet zichtbaar is voor het publiek, maar het mannetje laat zich regelmatig zien. Hunink vreest dat fotografen die het mannetje spotten boven het nest komen te staan. 'Daar loopt geen pad en de oehoes reageren alert en gestrest op het geluid van krakende takken. Ze zouden dan hun broedplaats kunnen verlaten.'

Nachtrust
De boswachter krijgt veel reacties van vogelliefhebbers die de uilen de afgelopen jaren dag en nacht volgden via de webcams. 'Mensen vinden het jammer dat ze het dit jaar zonder de beelden moeten doen. Hoewel sommigen ook wel voordelen zien', zegt Hunink. 'Mensen vertellen me dat ze eindelijk lekker kunnen doorslapen. Het scheelt ze nachtrust.'

De komende dagen kijkt Tjibbe Hunink of de camera's in de steengroeve gedraaid kunnen worden. Er is dan kans dat de prooioverdrachtplaats van de oehoes te zien is. 

Of er volgend jaar ook camera's bij het nieuwe nest komen weet Hunink nog niet. 'De kosten zijn vrij hoog en bovendien hebben de uilen hier in de steengroeve in Winterswijk nog meer plekken waar ze kunnen broeden.'