Marten Fortuyn in november 2015.
Volledig scherm
Marten Fortuyn in november 2015. © anp

Broer Pim Fortuyn overleden na ontsnappingspoging

Marten Fortuyn is gisteren op 73-jarige leeftijd overleden. Dat meldt de Telegraaf. De oudste broer van de in 2002 vermoorde politicus Pim Fortuyn werd bekend omdat hij fel streed voor het gedachtengoed van zijn broer.

Quote

Pim mocht niet voor niets zijn gestorven

Simon over Martens strijdbaarheid

Het ging al een tijdje slecht met Marten Fortuyn, laat zijn broer Simon weten tegenover de krant. ,,Vanwege zijn geestelijke gesteldheid zat hij op een gesloten afdeling. Hij had echter nog steeds een enorme drang naar vrijheid, zeker tijdens oplevingen. Die is hem nu fataal geworden'', meldt Simon die spreekt van een ,,triest en droevig einde''.

Fortuyn raakte gewond na een ontsnappingspoging. Hij werd daarna niet gereanimeerd. Fortuyn had eerder aangegeven dat hij dat niet wilde.

Nalatenschap
Vorig jaar haalde Marten Fortuyn nog het nieuws omdat hij de voormalige LPF nieuw leven wilde inblazen onder de naam Pim Marten Fortuyn (PMF).  Marten Fortuyn geloofde er heilig in dat de nalatenschap van zijn vermoorde broer Pim bewaard moest blijven. Daar knokte hij hard voor en daar zette hij alles voor opzij. ,,Pim mocht niet voor niets zijn gestorven'', zegt Simon over Martens strijdbaarheid.

Politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 doodgeschoten op het Media Park in Hilversum. Hij had toen net een interview gegeven aan 3FM-dj Ruud de Wild. De moordenaar van Fortuyn heeft zijn straf inmiddels uitgezeten.

Ook Dries Mosch, raadslid voor Leefbaar Rotterdam, maakte het overlijden op Twitter bekend. Hij schreef dat hij het weliswaar niet altijd met Marten Fortuyn eens was, maar dat hij hem zal herinneren als een integer en eerlijk persoon.

Wethouder Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam zegt te zijn geraakt door het nieuws. In 2012 schreef hij het boek 10 Jaar zonder Pim, waar ook Marten aan meewerkte. ,,Hij liep voorop in de strijd om gerechtigheid", vertelt Eerdmans die ook met Marten in 2015 de Pim Fortuyn Prijs in het leven riep. ,,Hij heeft al die rechtszaken bijgewoond, hij was in de Kamer om rond debatten zich te laten horen... Marten was erg strijdbaar.''

Quote

Marten was erg strijdbaar

Wethouder Joost Eerdmans
Joost Eerdmans, tweede van links, tijdens de herdenking van Pim Fortuyn op de Pim Fortuynplaats
Volledig scherm
Joost Eerdmans, tweede van links, tijdens de herdenking van Pim Fortuyn op de Pim Fortuynplaats © anp