Volledig scherm
© ANP

'Brokken amber mogelijke doodsoorzaak potvis'

De vijf brokken amber van in totaal 83 kilo die in het kadaver van een potvis zijn gevonden, hebben er mogelijk voor gezorgd dat het dier afgelopen december op een zandvlakte in Texel aanspoelde. Dat vertelde Mickel van Leeuwen, de preparateur die het dier ontleed heeft, dinsdag.

De brokken zaten volgens de wetenschapper dicht op elkaar in het darmkanaal van de potvis. Dat leverde het dier een verstopping op. 'De kleinste brokken zijn zo groot als een vuist, maar de grootste is vergelijkbaar met een skippybal en weegt 52 kilo. Aangezien de doorsnede van de darmen niet verder groeide, kan ik me voorstellen dat het dier daardoor pijn heeft geleden', zegt Van Leeuwen.

De preparateur verklaart dat het nu te laat is om zeker te weten of de verstopping de doodsoorzaak was. 'Dat scenario is niet te onderzoeken. Alleen 1 tot 2 procent van de potvissen maakt amber aan om de bekken van inktvissen makkelijker uit te poepen en de stof verdwijnt daarbij vaak ook meteen in de zee. Normaal treffen we dus helemaal niets aan', zo vertelt hij.

Het zijn vooral parfumfabrikanten die veel geld neerleggen voor amber om de geur daarvan in parfums te verwerken. Een keer eerder werd volgens Van Leeuwen een brok van 400 kilo gevonden. 'Maar dat is meer dan een eeuw geleden; ik ken geen recente gevallen', aldus de wetenschapper.

De stinkende brokken zijn zeer zeldzaam en van grote waarde voor de parfumindustrie, stelt Ecomare, het natuurcentrum van Texel. Volgens Ecomare wordt de ambergris verkocht. 'Het is te kostbaar om tentoon te stellen. Na overleg met het ministerie van Economische Zaken werd duidelijk dat de eventuele opbrengst voor Ecomare ten goede kan komen aan de doelstelling van Ecomare: educatie en voorlichting over de wadden en Noordzee', zo zegt het centrum.

Een klein stukje van de amber blijft bij Ecomare en zal daar bij het skelet van de potvis worden tentoongesteld. Van de totale hoeveelheid is bovendien een afgietsel gemaakt dat ook in het museum te zien zal zijn. Het skelet wordt de komende maanden zichtbaar voor publiek in elkaar gezet.