Bromsnor gaat digitaal

RevolutieDe Nederlandse politie loopt voorop met het gebruik van Augmented Reality. Er wordt volop getest en ontwikkeld met de technologie die we vooral kennen uit pokémonspelletjes. Deze techniek zet binnen vier of vijf jaar het politiewerk compleet op zijn kop.

Volledig scherm
Stephan Lukosch, universitair hoofddocent systeemkunde aan de TU Delft, helpt hoofdinspecteur Rob Kouwenhoven met het omdoen van het Augmented Reality-systeem. © AD
Quote

De tijd dat bromsnor met zijn handen op zijn rug rondliep ligt definitief achter ons

Rob Kouwenhoven

Het is net of je beland bent in een scène van de hitserie Crime Scene Investigation. Een camera op de schouder van een agent filmt de chemicaliën onder een tafel, voetsporen richting de uitgang en bloeddruppels op het tapijt. Via een smartphone die om zijn pols bevestigd is, kan de politieman die als eerste ter plaatse is op een plaats delict cruciale informatie vastleggen en virtueel omcirkelen.

Augmented Reality gaat daarmee net een stapje verder dan Virtual Reality. Je kijkt door een bril of mobiele telefoon naar de situatie om je heen, die levensecht is, alleen kun je pijlen, teksten of andere tekens bij objecten of op plekken plaatsen. ,,Je voegt virtueel iets toe aan de realiteit, dat je kunt blijven zien", verklaart Stephan Lukosch, universitair hoofddocent in de sectie systeemkunde aan de TU Delft.

Dankzij Augmented Reality kunnen deskundigen als Martin Roos, spoordeskundige en bloedspoordeskundige bij het Mobiel Forensisch Team van het NFI, in de toekomst op afstand live meekijken. ,,Ik kan zeggen waar monsters van genomen moeten worden, bloedsporen lezen of meesturen. 'Kijk daar eens'. Dat is een groot voordeel. Het geeft een veel betere toegang tot de plaats delict, dan bijvoorbeeld telefonisch iemand de situatie horen beschrijven."

De tekst loopt verder onder de foto.