Volledig scherm
Een winkel in Brussel waar de zware wapens gewoon over de toonbank gaan. © HH

Brussel pakt terrorist zijn kalasjnikov af

Terroristen moeten straks niet meer op elke straathoek een kalasjnikov kunnen kopen. Na de bloedige aanslagen in Parijs wil Brussel de bloeiende particuliere handel in dit soort semi-automatische wapens zo snel mogelijk aan banden leggen.

,,Ik wil niet overdrijven, maar dit is een belangrijk stuk wetgeving," zei de Poolse eurocommissaris voor industrie en interne markt Elzbieta Bienkowska woensdag bij de presentatie van haar voorstellen. ,,Hiermee beschermen we direct onze burgers," aldus haar collega van Binnenlandse Zaken Dimitris Avramopoulos.

Door populaire semi-automatische 'gangsterwapens' als de uzi of kalasjnikov de status van militair wapen te geven, komen ze zelfs in onbruikbare staat buiten het bereik van de particulier. Nu is het moordtuig in sommige lidstaten, vaak voor een paar honderd euro, nog vrij verkrijgbaar en reist het dankzij de open grenzen net zo makkelijk heel Europa door.

Koppelen
Op dit moment zijn er zelfs geen betrouwbare cijfers over hoeveel van dit soort wapens er in omloop zijn. Brussel wil verder meer controle op legale wapens, onder meer door wapens te merken en door nationale databestanden over legaal wapenbezit aan elkaar te koppelen. Volgens Bienkowska moet het onmogelijk worden dat iemand die in eigen land geen wapen kan kopen, dat in een andere lidstaat wel kan.

Brussel beperkt verder de handel in wapens, munitie en wapenonderdelen via internet. Ook dat draagt bij aan de veiligheid van burgers, stelt Bienkowska. Bijvoorbeeld de dader van de mislukte Thalysaanslag eerder dit jaar beschikte over een wapen dat hij volkomen legaal online had aangeschaft. Een laatste set maatregelen betreft het onklaar maken van wapens. ,,Nu worden onklare wapens beschouwd als stukken metaal. Straks zijn het wapens en kunnen ze eventueel worden vernietigd."

Verzamelaars kunnen wapens blijven kopen, zo verzekerde Bienkowska, al hebben ze straks wel steeds vooraf een vergunning nodig. Alarmpistolen moeten aan geharmoniseerde Europese eisen gaan voldoen, zodat ze niet in een handomdraai zijn om te bouwen tot een echt vuurwapen.

Onklaar maken
Brussel werkte al sinds april aan een strikter en beter gereglementeerd wapenbezit, maar de aanslagen van vrijdag gaan zeker helpen om de voorstellen snel goedgekeurd te krijgen, verwacht de Commissie. Technisch experts stemden gisteren al in met de nieuwe regels voor het onklaar maken van wapens. Die kunnen binnen enkele maanden van kracht zijn. De regels voor de semi-automatische wapens moeten midden volgend jaar zijn opgesteld. Dat betekent dat de afhandeling daarvan wordt uitbesteed aan toekomstig EU-voorzitter Nederland.