Buitenlandse student na Nederlandse studie vaker terug naar eigen land
Hoewel de collegebanken op hogescholen en universiteiten volstromen met buitenlandse studenten, verlaten zij relatief steeds vaker ons land na hun afstuderen. Dat blijkt uit onderzoek van Nuffic. Het kabinet wil deze groep juist in ons land houden.
Delen per e-mail
De onderzoekers analyseerden dat een kwart van alle buitenlandse studenten die tussen 2006 en 2012 afstudeerden na vijf jaar nog in Nederland woonden. Maar dat aantal daalde wel van 29,3 naar 22,27 procent per jaar. Doordat er in die jaren wél meer buitenlandse studenten in Nederland kwamen studeren, zijn er absoluut gezien juist meer gebleven (groei van 2610 naar 3515 per jaar).
Vooral direct na het afstuderen namen veel buitenlandse studenten weer de biezen. Het gros behaalde een diploma tijdens de economische crisis, waardoor de arbeidsmarkt op zijn gat lag. Opvallend veel afgestudeerden van de TU Delft en TU Eindhoven waren na vijf jaar nog hier en werkten in de techniek. Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het onderwijs, verwacht dat meer buitenlandse studenten blijven nu er meer banen zijn. ,,Maar we moeten meer doen om studenten te laten zien dat ze welkom zijn en ze wijzen op de kansen op onze arbeidsmarkt'', stelt directeur Freddy Weima.
Want hoewel er grote discussie is over de enorme toestroom van buitenlandse studenten aan hogescholen en universiteiten, leveren ze de Nederlandse schatkist veel geld op. Na aftrek van alle studiekosten en eventuele uitkeringen brengen ze zo’n 1,64 miljard euro per jaar in het laatje. De afgestudeerden uit 2006-07 waren nog goed voor een bedrag van 1,57 miljard euro.
Volgens studentenorganisatie ISO moet er veel gebeuren om meer buitenlandse studenten hier te houden. Uit een eerdere peiling blijkt dat ze zich vaak eenzaam voelen, moeite hebben om bij de Nederlandse cultuur aan te sluiten, geen huis kunnen vinden in de stad waar ze studeren en lastig aan een bijbaantje komen. ,,De minister zegt dat ze deze studenten wil aantrekken en behouden. Het is zonde om te zien dat er toch zoveel vertrekken. Ze worden niet goed gebonden,''’ zegt voorzitter Tom van den Brink.
Nuffic pleit voor goede stages tijdens de studie, betere begeleiding naar een baan en taalcursussen. Bovendien stelt de organisatie dat onderzoek nodig is om te ontdekken wat helpt om de buitenlanders te binden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Huizenprijs ongekend hoog door schaarste: koper kan ‘kiezen’ uit amper twee huizen
Woningzoekenden hebben nog altijd grote moeite om een geschikte plek te vinden. Ze zijn bereid diep in de buidel te tasten, ondanks de economische onzekerheid die de coronapandemie met zich meebrengt. In de huurmarkt ontstaat wel ademruimte. -
PREMIUM
Koken & eten Met dit slimme bord krijgen kinderen tussen 4 en 8 jaar makkelijker hun groente binnen
Een grote groenteproducent ontwikkelde een slim bord dat kinderen helpt meer broccoli, erwtjes en witlof te eten. In het bord zijn vijf trucjes verwerkt. -
Bomalarm op luchthaven Frankfurt
Een deel van de luchthaven van Frankfurt am Main is zaterdagavond uren gesloten geweest na een bomalarm. -
Vrienden van Amstel Live: dichter bij livebeleving komen we niet meer
De 23ste editie van Vrienden van Amstel Live (VvAL) dreigde dit jaar te vervallen, maar een livestream bood de oplossing. Een flink deel van de Nederlandse topartiesten bouwde vanavond ruim twee uur lang een intiem feestje in een verlaten Ahoy. In ruim 600.000 huiskamers kwamen ze binnen. Ook wij logden in. -
eigen tuin eerst Tijd om de wilgen te knotten: zo doe je dat
Een geknotte boom ziet er prachtig uit. Als de grond niet bevroren is, kun je wilgen nu planten. En kortwieken. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt je op weg.
-
Reacties op de toeslagenaffaire: ‘Liegen doen ze allemaal’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 16 januari in de krant verschenen over onder meer de verhuizing van de Tweede Kamer en de toeslagenaffaire. -
VRAAG & ANTWOORD ‘Mogen wij als Nederlanders ook met een Duits kenteken rijden?’
,,Mag je als Nederlander in Nederland met een auto met Duits kenteken rijden of mogen alleen bewoners in de grensstreken dat?”, vraagt lezer G. Hofmans. -
PREMIUM
Achtergrond Dit was kabinet Rutte III en dit is het huiswerk dat achterblijft
Rutte III wist onderlinge problemen te bezweren en lang de gevaren van buiten te pareren. Toch is de toeslagenaffaire het kabinet alsnog fataal geworden. Er blijft nog heel wat huiswerk achter voor de opvolger.