Volledig scherm
Een bultrug walvis slaat met zijn staart in de nabijheid van de Hr. Ms. Evertsen, in de Indische Oceaan in 2009. Foto ter illustratie. © ANP

Bultrug voor Nederlandse kust heeft kleintje bij zich

UpdateDe bultrug die donderdag voor de Nederlandse kust is gesignaleerd, heeft een kleintje bij zich. 'Een grote en een kleine die tegen de grote aanschurkt', meldt de KNRM. Met een reddingsboot is poolshoogte genomen en de bemanning was 'onder de indruk'.

Het 15 meter lange dier werd als eerste gezien door onderzoekers van instituut Imares, die op zee bezig waren met vogeltellingen, een paar kilometer uit de kust bij Castricum en Egmond aan Zee. Onderzoeker Mardik Leopold omschrijft de bultrug als 'relaxt, fonteinen spuitend en etend'. Ook vanaf het strand zou het dier goed te zien zijn.

Bultruggen kwamen tot 2003 zelden tot nooit voor langs de Nederlandse kust, maar de laatste jaren worden ze af en toe gespot, met name in deze periode. Vorige week strandde een bultrug op een zandplaat bij Texel en overleed later.

'Bultruggen worden vaker gezien in kustwateren. Ze kunnen zich daar prima redden', aldus een woordvoerster van natuurcentrum Ecomare. 'Ik hoop dat er mooie foto's van deze bultrug gemaakt worden; dat leert ons meer over de routes die gezwommen worden.'

De woordvoerster benadrukt wel dat het zeezoogdier met rust gelaten moet worden. 'Laat hem lekker zwemmen.'