Calciumpillen verhogen risico op hartkwaal
Mensen die dagelijks een dosis calcium innemen tegen botontkalking hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit blijkt uit onderzoek aan het Amerikaanse John Hopkins instituut na een studie van tien jaar onder 2700 mensen. Onderzoekers benadrukken daarbij dat calcium in voeding het risico niet vergroot.
Het heeft geen zin om in het wilde weg calcium in te nemen
,,Het lichaam verwerkt calcium uit supplementen anders dan het mineraal dat is verkregen uit voeding", zegt John Anderson, co-auteur van het onderzoeksrapport tegen sciencedaily.com. Door het gebruik van kalktabletten neemt het gevaar van dichtslippende aderen toe, waardoor de bloedtoevoer stagneert met een hartstilstand of een herseninfarct tot gevolg. Het eten van calciumrijke voeding brengt echter geen risico met zich mee en kan zelfs gunstig zijn voor het hart, volgens de onderzoekers.
Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Het mineraal zit in zuivel maar ook in groente, noten en peulvruchten. De aanbevolen hoeveelheid voor volwassen is 1000 mg per dag. Voor 50-plussers is dit 1100 mg en 70-plussers of mensen met osteoporose 1200 mg.
Advies
Kalktabletten zijn zonder doktersvoorschrift te koop bij bijvoorbeeld een drogist. ,,Het heeft geen zin om in het wilde weg calcium in te nemen, want er kleeft wel degelijk een risico aan onbeperkte inname", bevestigt Gert Laekeman, hoogleraar Klinische Farmacologie en Farmacotherapie aan de KU Leuven.
De Amerikaanse onderzoekers drukken degenen die calcium willen slikken op het hart eerst een arts te raadplegen. Laekeman vult aan: ,,Een arts kan beter bepalen of extra calcium nodig is. Het heeft bijvoorbeeld zin bij osteoporose oftewel het brozer worden van botten. Het beste is zo gevarieerd mogelijk te eten, maar het binnenkrijgen van voldoende calcium hangt af van het voedingspatroon."
Supplement
,,Het kan zijn dat de supplementen calciumzouten bevatten die minder goed door het lichaam worden opgenomen, of het lichaam heeft moeite met het verwerken van een hoge dosis. Met name bij ouderen vond het ingenomen calcium geen weg naar de botten. Het mineraal werd ook niet afgevoerd uit het lichaam door de urine. Dat betekende dat de stof zich ophoopte in het lichaam", licht Anderson toe.
Meer dan de helft van de Amerikaanse vrouwen boven de zestig slikt calcium in de vorm van supplementen zonder dit met een deskundige te overleggen.
Studie
Het instituut analyseerde de studies van vijf andere universiteiten met ongeveer 4000 deelnemers. Bij aanvang van het eigen onderzoek namen meer dan 2700 mensen deel, waarvan 51 procent vrouw was. Alle deelnemers beantwoordden 120 vragen over hun eetgewoonten en het gebruik van calcium. 47 procent van de deelnemers slikte calciumsupplementen.
De deelnemers ondergingen tevens een CT-scan om de mate van aderverkalking te meten. Bij 1175 mensen vonden onderzoekers ophopingen (plaque) in de hartslagader. Na tien jaar werd de test herhaald om te beoordelen of de hart- en vaatziekten waren verergd.
Volgens Laekeman vergroot de kans op hart- en vaatziekten bij overschreiding van de maximale dosis van 1.600 mg calcium per dag.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Homoseksuele mannen die veilig seks hebben met meerdere bedpartners mogen ook bloed doneren
Alle homoseksuele mannen, ook als ze meerdere bedpartners hebben, mogen vanaf 2023 gewoon bloed doneren indien ze veilige seks hebben. Niet langer worden mannen uitgesloten van het doneren van bloed of plasma vanwege hun seksuele geaardheid. Voortaan is het gedrag leidend, zo laat minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer weten. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Frans onderzoek: muesli zit vol pesticiden
Het kommetje muesli dat veel Nederlanders 's ochtends naar binnen werken, is een stuk minder gezond kunnen zijn dan we denken. Volgens onderzoek van een Franse milieuorganisatie zitten veel mueslisoorten namelijk vol met bestrijdingsmiddelen. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMINTERVIEW
Nu 12 gevallen van apenpokken: is iedereen van 48 jaar en ouder veilig?
Een bijna vergeten virus verrast de wereld, Nederland telt nu twaalf gevallen van apenpokken. Dat worden er meer. Moeten we ons zorgen maken? En waarom vaccineren we nog niet? RIVM-viroloog Chantal Reusken legt uit. -
Zwangerschap geneest vrouw van zware migraine
Een Amerikaanse vrouw, die al sinds haar veertiende kampte met een zware vorm van migraine, is op wonderbaarlijke wijze genezen. De vrouw werd zwanger van een tweeling en had opeens geen last maar van haar ziekte. Twee maanden na haar bevalling is ze compleet migrainevrij. -
Met video
De moordenaar van Els Borst blijft nog minimaal twee jaar in tbs: ‘Behandeling nog lang niet klaar’
Dat zielige hoopje mens dat totale onzin zat uit te kramen. Toen Bart van U., moordenaar van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs, ooit voor het eerst voor de rechter verscheen, leek hij totaal de weg kwijt, ontoerekeningsvatbaar. Toch kreeg hij uiteindelijk acht jaar cel en tbs. In dat laatste regime zit hij nu twee jaar en moest de rechter vandaag besluiten of daar minimaal twee jaar bij zou komen. De rechtbank besloot daar net toe: ‘De behandeling is nog lang niet klaar'.