Volledig scherm
© afp

CDU/CSU: Nepnieuws desnoods strafbaar maken

De Duitse politieke partijen CDU en CSU overwegen het verspreiden van nepnieuws 'desnoods' strafbaar te maken om manipulatie van de verkiezingen te bestrijden. De Duitse regeringspartij CDU vreest dat de verkiezingscampagne volgend jaar gemanipuleerd zal worden door valse berichtgeving op het internet, met als doel het beschadigen en ten val brengen van bondskanselier Angela Merkel.

Quote

Het is niet zo gemakke­lijk een instelling op te tuigen die als een soort waarheids­com­mis­sie besluit wat klopt en wat niet

Heiko Maas, minister van Justitie

Fractieleider Michael Grosse-Brömer noemde Vladimir Poetin als potentieel geestelijk vader van zo'n actie, omdat het de Russische president niet bevalt dat Merkel zich zo kritisch opstelt tegenover Moskou. De politici van CDU en CSU pleitten dinsdag voor strenger optreden tegen de online verspreiding van nepnieuws. Ze willen daar desnoods strafrechtelijke consequenties aan verbinden. Details werden niet gegeven.

Trump
Het verspreiden van nepnieuws via sociale media zou volgens sommige critici een rol hebben gespeeld bij de keuze voor Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Het vermoeden bestaat ook dat aan Rusland gelieerde hackers hun uiterste best hebben gedaan om negatief nieuws en malicieuze suggesties over Hillary Clinton te verspreiden. De geheime dienst CIA zei aanwijzingen te hebben dat Russische hackers zich met de gang van zaken hebben bemoeid.

,,Als die manipulatie er is geweest, dan gaat het niet om de hobby van privépersonen'', aldus Grosse-Brömer, die denkt dat Poetin alle belang heeft bij een rood-rood-groene regering in Duitsland. In zo'n samenwerkingsverband van SPD, Die Linke en Groenen heeft het Kremlin geen last meer van Merkel. De SPD-minister van Justitie Heiko Maas toonde zich voorstander van een plan van aanpak, maar zag ook de nodige hobbels. ,,Het is niet zo gemakkelijk een instelling op te tuigen die als een soort waarheidscommissie besluit wat klopt en wat niet. Dan moet ook nog worden vastgesteld wat relevant is en wat niet. We zijn pas bij het begin van de discussie.''

Nepnieuws
Het verspreiden van nepnieuws is in Nederland als apart strafbaar feit niet als zodanig opgenomen in het wetboek. Valse publicaties die de goede naam en eer van een slachtoffer aantasten, kunnen echter wel via de wetsartikelen laster of smaad worden aangepakt. In Nederland werd publicist Micha Kat al eens  veroordeeld tot tien maanden celstraf voor smaadschrift omdat hij op zijn website en op Twitter schreef dat hoofdredacteur Marcel Gelauff van de NOS banden zou hebben met pedonetwerken en betrokken zou zijn bij het verwoesten van kinderlevens. Volgens de rechtbank had Kat voor die uitspraken geen enkel bewijs.

Nepnieuws staat enorm in de belangstelling. Een van de recente voorbeelden is het beruchte pizzagate, een bizarre theorie over een onschuldig pizzarestaurant in Washington waar kinderen massaal en op satanische wijze misbruikt zouden worden. Het nieuws bleek op geen enkele manier te kloppen, maar toch kreeg het restaurant veel haatmail en zelfs bezoek van een gewapende man die zelf wel eens wilde kijken of hij misbruikte kinderen aan zou treffen.