Volledig scherm
PREMIUM
Marc Estourgie pronkt met de pop-upstore voor denimproducten in de Amsterdamse C&A. © Pim Ras

C&A: wij willen niet per se de hipste zijn

Forse verbouwingHoe gaat het eigenlijk met kledingwarenhuis C&A? Het gesloten familiebedrijf kruipt eindelijk uit zijn schulp.

Volledig scherm
© Photo News
Volledig scherm
C&A in Haarlem volgens het oude winkelconcept. © Robin Utrecht

Vergeleken met C&A is een oester nog open. Zeker sinds het faillissement van V&D houdt de vraag hoe het met die andere grote Nederlandse kledingverkoper gaat de gemoederen bezig. Naar het antwoord bleef het gissen. Maken de 1575 C&A-winkels in negentien landen winst of verlies? Omzetten en jaarcijfers rapporteert de familie Brenninkmeijer niet. En van praten met de pers houdt de rijkste familie van Nederland (volgens Quote goed voor een vermogen van ruim 24 miljard euro) al helemaal niet.

De rust op de vloeren van de veelal wat sleetse winkels in Nederland belooft volgens retailwatchers echter niet veel goeds. Onlangs kondigde C&A aan zeven filialen in Nederland te sluiten en kantoren in Duitsland en België te reorganiseren.

Stilzwijgen
In Duitsland doorbrak de familie Brenninkmeijer zijn stilzwijgen vorige zomer, toen topman Maurice Brenninkmeijer met Die Zeit over het naziverleden van zijn katholieke textielfamilie sprak. Daarna gaf de Europese directeur, Philippe Brenninkmeijer, een interview aan een Duits textielvakblad. En nu stemt ook de directeur van C&A Nederland, Marc Estourgie, in met een vraaggesprek in deze krant.

Het bedrijf is een nieuwe weg ingeslagen van meer openheid, bevestigt hij. ,,De afgelopen jaren hebben we hard aan een nieuwe strategie voor de toekomst gewerkt. Daar willen we graag over vertellen.''

,,Als grootste kledingverkoper van Nederland hebben we een goede uitgangspositie. Eén op de elf verkochte kledingstukken komt van C&A. Maar de markt is jaren op rij gekrompen, en daarmee onze omzet. Inmiddels is die daling gestabiliseerd.''

Heeft C&A geprofiteerd van het omvallen van V&D?
,,Het laatste half jaar zagen we de omzet weer aantrekken. Vooral de herenafdeling is sterk gegroeid. Dat zou met het wegvallen van V&D te maken kunnen hebben.''

Op de kantoren in België en Duitsland zijn 230 banen geschrapt. In Nederland kreeg het personeel bijna tien jaar geen loonsverhoging, klaagt FNV, en sluiten jullie zeven winkels. Moeten de 4.000 werknemers hier vrezen voor hun baan?
,,In een gezond huishouden moeten de uitgaven in evenwicht zijn met de inkomsten, daarom hebben we de twee Europese hoofdkantoren efficiënter ingericht. Op het Nederlandse kantoor zijn geen ontslagen voorzien. Het klopt dat we lang onderhandeld hebben over lonen, maar er is een nieuwe cao die 1 april ingaat. Alle werknemers gaan er daarin op vooruit. We openden drie nieuwe winkels en bij de sluitingen valt geen enkel ontslag: alle medewerkers kunnen naar een naburig filiaal.''

Lees verder onder de foto

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.