Volledig scherm
Mounir Toub voor de camera in het land van zijn roots. © Willemijn de Koning

Chefkok toont ander Marokko

Hij is bekend van zijn Nederlandse keuken op 24Kitchen. Volgend jaar is hij ook te zien vanuit het land van zijn roots in 'Mounirs Marokko'.

Quote

Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het ook laten zien aan Nederland

Mounir Toub

'Als kind kwam ik ook in Marokko, maar dan bleven we alleen in het dorpje waar mijn grootouders een huis hadden. Later, toen ik in de zomer alleen ging, was het vaak te toeristisch. Zo zag ik niets van het land'', vertelt Toub.

Geboren in Nederland, maar opgegroeid in de keuken van zijn Marokkaanse moeder waar altijd Marokkaans werd gekookt. ,,Ik wilde Marokko nu echt ontdekken, en vooral de keuken die ik van mijn moeder meegekregen heb. Want naast Nederlander voel ik me toch ook echt Marokkaan.''

Primitief
Hij stapt net van zijn motor af; zijn grote liefde. In Mounirs Marokko, zoals het tv-programma zal heten, crost hij van de noordelijke stad Tanger, waar veel Marokkaanse Nederlanders hun roots hebben liggen, naar het zuidelijker gelegen Fès, een kleurrijke stad. Hij praat met de mensen, loopt op de soek - een plaatselijke markt - en gaat langs bij winkeliers.

Hij bezoekt alle lagen van het land. Zo bereidt hij samen met een oude vrouw in de bergen primitief een maaltijdsoep in een pan tussen drie stenen en gaat hij langs bij een kaasboer met een geavanceerd laboratorium in Chefchaouen, een inmiddels toeristisch stadje onder Tanger.

Net heeft hij tajines gemaakt, traditioneel aardewerk om gerechten in te stoven en serveren. ,,Ik wil niet alleen zelf Marokko ontdekken, maar het land ook laten zien aan Nederland. Bij autochtone Nederlanders staan Marokkanen toch vaak slecht bekend."

Quote

Velen denken ook dat mensen in Marokko twintig jaar terug in de tijd leven, maar dat is niet zo

Mounir Toub

Ziektes
,,Velen denken ook dat mensen in Marokko twintig jaar terug in de tijd leven, maar dat is niet zo. Dat laboratorium van die kaasboer bijvoorbeeld, dat test op ziektes en het juiste vochtgehalte - dat zag er professioneel uit en het eindproduct is top. Ze zijn hier juist ver met bepaalde dingen.''

Marokko wordt vaker gebruikt als podium voor tv-producties. Voor Amerikaanse series zoals Homeland, maar ook zoeken Nederlandse Marokkanen het land tegenwoordig vaak op om hun roots te (her)ontdekken en te delen. Zo maakte schrijver Abdelkader Benali vorig jaar de serie Chez Benali, waarin hij met zijn vrouw het land en zijn lekkernijen ontdekt.

,,Marokkaanse Nederlanders vertelden me dat wij hun gids waren in hun eigen land. Ze leerden Marokko op een manier kennen die zij nog niet hadden gezien. De autochtone Nederlanders waardeerden de culinaire rijkdom, geschiedenis en culturele invloeden van Marokko. Daardoor krijgt de kijker een Marokko te zien dat gevormd wordt door de cultuur en geschiedenis en minder door wat we van Marokkanen in Nederland denken.''

Bang
Dat is ook precies het doel van Mounir Toub. Veel, vooral jonge Marokkaanse Nederlanders zien deze chefkok als een rolmodel en laten zich dus graag door hem leiden. ,,Maar daar wil ik niet bij stilstaan, omdat ik dan bang ben dat ik het met de verkeerde intenties doe. Ik ben hier voor mijn zoektocht en door wat ik tot nu toe heb gevonden, ben ik nog meer van Marokko gaan houden dan ik al deed.''

Mounirs Marokko is vanaf april 2017 te zien op 24kitchen.

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.