Volledig scherm
© ANP

Clash om Mali-missie dreigt binnen coalitie

De coalitie stevent af op een harde confrontatie over de Nederlandse missie in Mali. De PvdA ziet het liefst dat de missie in het West-Afrikaanse land verlengd wordt, maar de VVD wil koste wat het kost stoppen. Gisteravond (lokale tijd) werd het Nederlandse kamp van de VN-vredesmacht ook opgeschrikt door een aanslag met een autobom.

VVD-kamerlid Han ten Broeke.
Volledig scherm
VVD-kamerlid Han ten Broeke. © ANP
Volledig scherm
© ANP

Er vielen geen Nederlandse slachtoffers. Nadat de bom was afgegaan, op enkele kilometers van de ingang van het kamp waar ruim vierhonderd Nederlandse militairen zitten, werden er schoten gehoord. Nederlandse gevechtshelikopters gingen vervolgens de lucht in om het gebied te verkennen.

Besluit
De missie in Mali, waar Nederland sinds 2014 met militairen en helikopters actief is, loopt eind van dit jaar af. Het kabinet zegt dat het vóór de zomer een besluit neemt over de eventuele verlenging. ,,Ik wacht het kabinetsbesluit af", zegt het anders zo spraakzame VVD-Kamerlid Han ten Broeke afgemeten.

Officieel houden de Kamerleden tot een besluit van de regering de kaken op elkaar, maar in de wandelgangen maken ze er geen geheim van wat ze vinden. Bij de VVD zien ze de meerwaarde van de missie niet, zo klinkt het. Bovendien is het de vraag of Defensie, dat op haar tandvlees loopt, een verlenging wel aan kan.

De krijgsmacht kampt al jaren met tekorten door de jarenlange bezuinigingen en verschillende missies. Gemechaniseerde brigades moeten nu al te voet oefenen omdat de voertuigen in Mali staan.

De PvdA is juist overtuigd van het goede werk dat de Nederlandse militairen daar in VN-verband doen. ,,Het aantal binnenlandse vluchtelingen is gedaald van 500.000 naar 100.000", weet PvdA-Kamerlid Michiel Servaes. ,,Het is er veiliger geworden en daar hebben wij aan bijgedragen."

Internationale druk
De sociaaldemocraten zijn gevoelig voor druk uit de internationale gemeenschap. Eerder vroeg Frankrijk, het land dat de meeste militairen in Mali heeft, al om verlenging van de Nederlandse missie. Vorige maand riep secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties bij een bezoek aan ons land minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) nog op om te blijven en vooral met helikopters actief te blijven.

Koenders leidde, voor hij in 2014 minister werd, de VN-missie in Mali. Hij vindt de missie belangrijk om te voorkomen dat economische vluchtelingen vanuit West-Afrika de oversteek naar Europa maken. ,,Instabiliteit in regio's nabij Europa heeft ook directe gevolgen voor onze eigen veiligheid en economische belangen."

Ook bij Defensie klinkt dat het 'Bert is die wil blijven'. Eerder zei minister Jeanine Hennis van Defensie al: ,,Aan het uithoudingsvermogen van onze mensen en materieel zitten ook grenzen."

Gevechtsheli's
De missie in Mali wordt geleid door de VN en moet rust brengen in het land dat werd geteisterd door islamitisch extremisme. Het is de grootste missie waar ons land momenteel aan deelneemt. De hoofdtaak van de Nederlanders is het verzamelen van inlichtingen, waarvoor ze ook de vier Apache gevechtsheli's en drie Chinook transporthelikopters gebruiken.

In 2013 grepen de Fransen, de voormalige kolonisator, in toen radicaal islamitische groepen de macht in het noorden van het land dreigden te grijpen. De VN-Veiligheidsraad schaarde zich unaniem achter Frankrijk en stuurde blauwhelmen om voor veiligheid en stabiliteit te zorgen.

Compromis
Mogelijk stevenen VVD en PvdA af op een compromis waarin de missie formeel niet verlengd wordt, maar wel zorgvuldig - en dus langdurig - wordt afgebouwd. Zo kunnen beide coalitiepartijen het aan hun achterban verkopen zonder gezichtsverlies te leiden. ,,Je kunt niet zomaar alles achterlaten en vertrekken, zoals de VVD het liefst wil", zegt een PvdA'er.

Al wordt er in die kringen ook op gehint dat het besluit pas ná de zomer valt, zodat de Tweede Kamer na het zomerreces voldoende tijd heeft om erover te debatteren. Als de Nederlandse militairen vertrekken, wordt hun werk overgenomen door de Duitsers, Tsjechen en Denen.

Eerder werd nog gespeculeerd dat Mali onderdeel was van een deal die de coalitie sloot rond de Nederlandse bombardementen op IS in Syrië. De PvdA was daar lange tijd mordicus tegen, terwijl de VVD graag wilde dat de F-16's ook boven Syrië ingezet zouden worden. In ruil voor de steun van de sociaaldemocraten, zouden de liberalen instemmen met verlening van de Mali-missie, zo klonk het toen. Het bestaan van zo'n deal wordt nu door beide partijen ontkend.