Volledig scherm
AD © -

'Clitoris-offensief nodig voor
meer vrouwelijke orgasmes'

De helft van Nederlandse vrouwen komt zelden of nooit klaar tijdens de seks. Veel mannen denken namelijk dat ze de vrouw met vaginale penetratie naar een climax brengen, terwijl de meeste vrouwen dat alleen lukt als de clitoris met de hand of mond wordt gestimuleerd. Als de man haar geen orgasme kan bezorgen, overweegt een op de drie vrouwen de relatie te beëindigen.

Dat blijkt uit onderzoek van seksuologe Goedele Liekens en Durex onder 1500 Nederlanders. Nederlandse mannen hebben geen enkele moeite met klaarkomen: 95 procent heeft áltijd een orgasme, bijna twee keer zoveel als vrouwen. Bij de vrouw ligt dat een stuk gecompliceerder.

De helft van de vrouwen zegt niet op de juiste manier geprikkeld te worden. Ze krijgen geen voorspel, vinden de man te egöistisch in bed of klagen dat de vrijpartij voorbij is zodra de man is klaargekomen. ,,Mannen geven vrouwen tijdens de seks niet wat ze nodig hebben’’, zegt Liekens. ,,En vrouwen vragen niet wat ze nodig hebben.’’

Volledig scherm
Goedele Liekens © Belga
Quote

Mannen geven vrouwen niet wat ze nodig hebben

Goedele Liekens

Die grote orgasme-kloof ligt deels aan de man. Een op de drie Nederlandse mannen denkt dat vaginale penetratie dé manier is om een vrouw te laten klaarkomen. Daarentegen zegt de helft van de vrouwen dat ze orale en manuele stimulatie van de vagina en clitoris nodig hebben om een hoogtepunt te bereiken. ,,Mannen kunnen wel wat seksuele educatie gebruiken. Het is tijd voor een groot clitorisoffensief’’, zegt Liekens.

Anderzijds geven vrouwen onvoldoende aan waar ze behoefte aan hebben. De helft van de ondervraagde mannen denkt dat vrouwen een orgasme niet belangrijk vinden om van seks te genieten. Terwijl een op de drie vrouwen een orgasme juist noodzakelijk vindt om van een geslaagd potje seks te spreken. Liekens: ,,Zolang vrouwen niet aangeven wat ze nodig hebben, leren mannen het nooit. Hoe weet hij wat hij moet doen als de vrouw er nooit over communiceert?’’