CO2-uitstoot 25 procent omlaag? Dat gaat pijn doen
De maximumsnelheid móet omlaag naar 100 kilometer per uur en de regering móet een kilometerheffing invoeren. Alleen dan kan Nederland voldoen aan de door de rechter opgelegde verplichting om 25 procent minder CO2 uit te stoten. Dat stellen twee invloedrijke overheidsorganen.
Dit zijn maatregelen waarmee veel te winnen is. Anders zul je veel kleine maatregelen moeten nemen.
De maximumsnelheid van 100 kilometer per uur zou op snelwegen moeten gaan gelden. Op wegen waar nu 100 gereden mag worden, moet de snelheid terug naar 80 kilometer per uur. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en Energie Centrum Nederland (ECN).
Zowel een lagere snelheid als rekeningrijden ligt enorm gevoelig. Maar als het kabinet écht werk wil maken van de CO²-beperking, is het onontkoombaar. Pieter Boot, sectorhoofd klimaat bij het PBL: ,,Dit zijn maatregelen waarmee veel te winnen is. Als je die niet neemt, zul je heel veel extra kleine maatregelen moeten nemen. De vraag is of dat haalbaar is."
2020
In een zaak die was aangespannen door klimaatorganisatie Urgenda oordeelde de rechter onlangs dat Nederland zijn CO²-uitstoot in 2020 met een kwart moet hebben verlaagd ten opzichte van 1990. Staatssecretaris Mansveld gaat tegen de uitspraak in beroep, maar zei ook uitvoering te geven aan het oordeel van de rechter.
ECN en PBL stellen dat Nederland met het huidige beleid 18 procent CO2-besparing kan halen. Om aan de 25 procent te komen, moet 15 megaton koolstofdioxide extra bespaard worden. Rekeningrijden, een lagere maximumsnelheid en andere verkeersmaatregelen kunnen daaraan een bijdrage van 6 megaton leveren. De maatregelen zijn relatief snel in voeren.
Haalbaarheid
Of het politiek haalbaar is, is een tweede. In 2009 kwam verkeersminister Eurlings met een plan voor rekeningrijden. Onder meer de ANWB was fel tegen, en uiteindelijk sneuvelde het plan. Ook het verlagen van de maximumsnelheid leidt keer op keer tot protest. Het vorige kabinet verhoogde de snelheid op sommige trajecten juist, tot 130 kilometer per uur.
Alternatieven zijn er echter niet, stellen de onderzoekers. Sterker nog, als de regering niet heel snel begint met de invoering ervan, is het onmogelijk om de doelstelling te halen. Er zullen niet alleen verkeersmaatregelen nodig zijn, maar ook zal de uitstoot van kolencentrales hard aangepakt moeten worden. Ook moet de industrie zijn uitstoot aan banden leggen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
16
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
Berichtenservice criminelen was al twee jaar lang reden tot ‘zorgen’, maar ingreep bleef uit
Er waren binnen justitie al sinds 2020 zorgen over een berichtenservice in gevangenissen waardoor criminelen de kans hadden vanuit de cel door te gaan met hun misdaadactiviteiten. Toch werd er niet ingegrepen. Dat is op te maken uit een brief van minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) aan de Tweede Kamer. -
Stikstofbeleid
Koeien blijven uit protest in de stal
Boeren houden op maandag 30 mei hun koeien uit de wei en in de stallen om te protesteren tegen het stikstofbeleid. Volgens LTO Nederland en Team Agro NL dreigt de koe vanwege verschillende rechtszaken niet meer zonder extra vergunning de wei in te mogen, wat praktisch en juridisch onhaalbaar is. -
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
Salderingsregeling zonnepanelen wordt pas vanaf 2025 afgebouwd
Huizenbezitters met zonnepanelen kunnen hun teveel aan opgewekte stroom langer tegen markttarieven terugleveren aan het net. Het kabinet wil de zogeheten salderingsregeling pas vanaf 2025 versoberen, waar dat eerder al vanaf 2023 het geval zou zijn.
-
PREMIUM
500 miljoen euro verlies, en toch wil Kaag de knip trekken voor KLM
Voor nog eens 220 miljoen euro wil het kabinet aandelen Air France-KLM kopen. Om zeggenschap over de ‘blauwe trots’ te houden, had minister Sigrid Kaag van Financiën weinig keus. -
Werknemer en privacy: dit mag je baas wel en niet van je weten
Het verzamelen en bestuderen van data over werknemers, veel werkgevers doen het. Ze gebruiken data bijvoorbeeld om werkgeluk te peilen en om productiviteit te meten. Maar welke persoonlijke gegevens mag een bedrijf inzien en analyseren? Mag je werkgever bijvoorbeeld proberen te voorspellen of en wanneer je kinderen zal krijgen? -
Amnesty: aantal executies na jaren van afname nu weer toegenomen
Het aantal executies in de wereld is in 2021 weer toegenomen. Amnesty International registreerde na vijf jaren van afname een stijging van 20 procent vergeleken met 2020. Wel nam het aantal landen dat de doodstraf nog steeds uitvoert af, aldus de mensenrechtenorganisatie.