Volledig scherm
PREMIUM
Coco in de Ferrari voor haar race op Zandvoort. © Willem Vernes

Coco (11) wil nóg sneller dan Max

spierziekteZe zit in een rolstoel door een spierziekte, maar blijft positief én dol op snelheid: de 11-jarige Coco Huiberts. Woensdag verschijnt een kinderboek, dat op haar leven is geïnspireerd.

Volledig scherm
Een ritje op de jetski? Het kan Coco niet hard genoeg gaan. © Corné Sparidaens

Op zijn sterfbed deed ze haar man Ad een belofte. ,,Hij zei: 'Als je moet kiezen tussen het leukste en het beste, kies dan alsjeblieft voor het leukste','' vertelt Joyce Huiberts, die haar man 6 jaar geleden verloor aan hartproblemen.

Daar denkt ze elke dag aan, zeker bij de dagelijkse dilemma's die het grootbrengen van een gehandicapt kind met zich meebrengt. Dochter Coco (11) kampt met de progressieve spierziekte SMA Type 2, zit in een rolstoel, maar is tegelijkertijd dol op snelheid. Natuurlijk zag ze Max Verstappen zondag op tv gloriëren, maar liever nog maakt ze zelf vaart.

Hier bijvoorbeeld, op de IJssel, achter hun huis. Op de jetski achter de rug van stiefvader Bas en één van zijn vijf kinderen. Coco heeft zelf ook nog een broer en een zus, dus het is een druk samengesteld gezin in Kampen.

,,En Coco is ons bindmiddel,'' meent stiefvader Bas. ,,Ze laat mijn kinderen zien hoe het leven ook kan zijn. Hoe je door te improviseren ook je zin kunt krijgen. Zij moet wel.''

Joyce, vertederd: ,,Jouw kinderen doen het fantastisch met haar. Zo zorgzaam, zo fijn.''