Ter illustratie: asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar bij de zogenoemde 'identificatiestraten' een hoop niet op orde was volgens het rapport
Volledig scherm
Ter illustratie: asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar bij de zogenoemde 'identificatiestraten' een hoop niet op orde was volgens het rapport © anp

'Controle asielzoekers niet op orde in Budel en Ter Apel'

Uit een vertrouwelijk rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie blijkt dat duizenden asielzoekers dit jaar Nederland zijn binnengekomen zonder goed te zijn doorgelicht. Dat schrijft de Telegraaf.

Op tal van onderdelen is het niet goed gegaan bij de zogenoemde 'identificatiestraten' in de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel, zo blijkt uit het rapport. Het fouilleren, het doorzoeken van de bagage, de analyse van documenten én het verhoor en onderzoeken van telefoons waren niet op orde.

Vanwege de aanslagen in Parijs zou extra haast gemaakt worden met de controle, benadrukte staatssecretaris Dijkhoff (Veiligheid) in november. Jihadisten, oorlogsmisdadigers of criminelen zouden door de identificatiestraat meteen al kunnen worden onderschept.

Dat informatie uit telefoons slechts oppervlakkig is bekeken, gaat ten koste van 'de bestrijding van mensensmokkel, mensenhandel en terrorisme', schrijft de inspectie.

  1. Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten
    PREMIUM

    Bizar jubileum: Bijenkorf bestaat 150 jaar, maar winkels zijn gesloten

    De Bijenkorf, ’s lands laatste volledige warenhuis, bestaat dit jaar 150 jaar. Wat een groot winkelfeest had moeten worden, lijkt door de coronacrisis uit te draaien op een deceptie. Ga maar na: in de 150-jarige historie van de Bijenkorf is het nooit eerder voorgekomen dat de winkels zo lang dicht waren. ,,We zijn één keer een halve dag gesloten geweest tijdens de februaristaking in 1941’’, aldus een woordvoerder.