CPB: Nederland staat op punt ICT-boot te missen
Onze overheid reageert vaak te laat op technologische ontwikkelingen als robots, zelfsturende auto's of Uber, waarschuwt het CPB. Straks missen we nog de ICT-boot.
Ze wachten te vaak tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt
Nederland behoort tot de wereldtop op ICT-gebied. Willen we die koppositie behouden, dan moet de overheid zorgen dat bedrijven gemakkelijk kunnen ondernemen en vernieuwen. Daar schort het bij ons nogal eens aan, constateert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in een onderzoeksrapport.
Overheden willen de burger namelijk beschermen. ,,Ze wachten te vaak tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt. Op een later moment regels invoeren, is echter vaak lastiger en kostbaarder", aldus de CPB-onderzoekers.
Zo dreigen we de technologieboot straks nog te missen, want internetbedrijven als Uber en Airbnb willen dat Nederland zich flexibel opstelt. En bij technologische ontwikkelingen als zelfrijdende auto's kan de overheid op lokaal of regionaal niveau best experimenten mogelijk maken of uitvoeren, om het bedrijfsleven verder te helpen.
Je moet de guts hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderende wereld, en niet meer risicomijdend zijn
Durven
Voormalig ICT-eurocommissaris Neelie Kroes is het helemaal eens met de kritische mening van het CPB. ,,Nu kijken de overheid en de politiek niet genoeg naar de toekomst. Je moet de guts hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderende wereld, en niet meer risicomijdend zijn."
Volgens Kroes - die zelf voorzitter is van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber - moeten we ons realiseren dat een land als Canada, waar vernieuwende ICT topprioriteit heeft, een voorsprong neemt als Nederland geen stappen extra zet. ,,Wij bepalen het tempo niet, we moeten mee. En vooruitgang biedt grote voordelen: iedere burger heeft daar profijt van."
Regelgeving
De politiek zet deels stappen in de goede richting. Zo paste minister Schultz (Infrastructuur & Milieu) de wet al aan zodat grootschalige proeven met zelfrijdende auto's en vrachtwagens hier op de openbare weg mogelijk zijn. Inmiddels zijn daar al meerdere van gehouden.
Tegelijk moet het kabinet soms op heel korte termijn al met regels komen. Vooral als bedrijven hoge kosten moeten maken om zich aan te passen. Uiteraard worden gevaren van vernieuwing pas later duidelijk. Neem de recente uitwassen met Airbnb in Amsterdam.
Balans
Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste balans, stelt CPB-onderzoeker Bastiaan Overvest. ,,Nieuwe toepassingen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Dan heeft de politiek maar twee soorten reacties: afwachten of verbieden. Dat kan beter. Bedrijven mogen niet te veel last veroorzaken of macht krijgen, maar het is ook belangrijk dat de regels niet achterhaald raken. Zo past bijvoorbeeld de invoering van de bitcoin totaal niet bij de huidige wetgeving."
De nieuwe economie is belangrijk voor ons land: de ICT-uitgaven in Nederland bedragen bijna 45 miljard euro, vooral aan diensten. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet en gebruikt dat ook.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waterstanden dalen verder: aanvoer via Rijn komende week ‘uitzonderlijk laag’
De wateraanvoer in de Nederlandse rivieren is verder gedaald. Dat blijkt uit de nieuwe droogtemonitor van Rijkswaterstaat. De aanvoer van de Rijn bij Lobith is gedaald tot 780 m3 per seconde en zal de komende week verder dalen richting 750 m3 per seconde. Dit is volgens Rijkswaterstaat ‘uitzonderlijk laag’ voor de zomerperiode. -
Vraag het ons
Deze groenten kunnen je darmen in de war brengen
Ons panel van deskundigen beantwoordt al je persoonlijke vragen. Over lijf en leden, hart en ziel. Ook een vraag? Mail naar zo@dpgmedia.nl. Deze keer beantwoordt onze expert voedingsdeskundige Karine Hoenderdos de vraag: kunnen groenten je darmen irriteren? -
Meisje (7) slachtoffer van zedendelict bij recreatieplas Heerenveen, politie zoekt minderjarige verdachte
In recreatiegebied De Heide in Heerenveen is vorige week woensdag een 7-jarig meisje het slachtoffer geworden van een zedendelict. De dader is rond de 15 jaar oud, meldt de politie vandaag. -
met video
Mysterieuze inslagen: Russen niet meer veilig op geannexeerde Krim
Rusland en Oekraïne houden beide een rookgordijn in stand over de spraakmakende explosies op de Krim. Daar werden gisteren een Russische wapenopslagplaats en mogelijk ook Russische vliegtuigen vernietigd. -
CAMPERS & CARAVANS
Hier moet je op letten als je kiest voor een camper of caravan
Camper, caravan, vouwwagen, tent: de keuze is reuze als je wilt kamperen. Maar hoe bepaal je welke manier van kamperen het beste bij jou past? En waar moet je allemaal op letten bij het aanschaffen van een camper of caravan?
-
PREMIUMTIPS
Help! De planten hangen slap en zijn bijna dood: met deze eenvoudige tips kun je ze redden
Natuurlijk wil je de planten van de buren verzorgen. Maar nu ze bijna terug zijn, ziet hun urban jungle eruit als een savanne, hangen de ooit zo energieke kamerplanten er lusteloos bij en is het gras bij de buren allesbehalve groen. Help?! Hoe red je hun planten? -
Met video
Vrouw zit klem onder brandslangkast en overlijdt in parkeergarage Uden
Een vrouw in een scootmobiel is woensdagmiddag om het leven gekomen in een parkeergarage in Uden. Dat meldt een woordvoerder van de politie. Ze kwam door nog onbekende oorzaak klem te zitten onder een brandslangkast. -
PREMIUM
Geen gezoem en nare bultjes op zomeravonden: er zijn bijzonder weinig muggen
De aanhoudende droogte baart voor veel sectoren zorgen, maar heeft ook een zonnige kant. We kunnen namelijk optimaal genieten van lange zomeravonden zonder dat we lekgeprikt worden door muggen. De steekbeesten laten zich dit jaar minder zien.