Volledig scherm
© epa

CPB: Nederland staat op punt ICT-boot te missen

Onze overheid reageert vaak te laat op technologische ontwikkelingen als robots, zelfsturende auto's of Uber, waarschuwt het CPB. Straks missen we nog de ICT-boot.

Quote

Ze wachten te vaak tot er meer duidelijk is over de nieuwe technolo­gie of de ontwikke­ling ervan in de markt

CPB

Nederland behoort tot de wereldtop op ICT-gebied. Willen we die koppositie behouden, dan moet de overheid zorgen dat bedrijven gemakkelijk kunnen ondernemen en vernieuwen. Daar schort het bij ons nogal eens aan, constateert het Centraal Planbureau (CPB) vandaag in een onderzoeksrapport. 

Overheden willen de burger namelijk beschermen. ,,Ze wachten te vaak tot er meer duidelijk is over de nieuwe technologie of de ontwikkeling ervan in de markt. Op een later moment regels invoeren, is echter vaak lastiger en kostbaarder", aldus de CPB-onderzoekers.

Zo dreigen we de technologieboot straks nog te missen, want internetbedrijven als Uber en Airbnb willen dat Nederland zich flexibel opstelt. En bij technologische ontwikkelingen als zelfrijdende auto's kan de overheid op lokaal of regionaal niveau best experimenten mogelijk maken of uitvoeren, om het bedrijfsleven verder te helpen.

Quote

Je moet de guts hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderen­de wereld, en niet meer risicomij­dend zijn

Neelie Kroes

Durven
Voormalig ICT-eurocommissaris Neelie Kroes is het helemaal eens met de kritische mening van het CPB. ,,Nu kijken de overheid en de politiek niet genoeg naar de toekomst. Je moet de guts hebben om over grenzen heen te kijken bij een razendsnel veranderende wereld, en niet meer risicomijdend zijn."

Volgens Kroes - die zelf voorzitter is van een belangrijke adviesraad van taxibedrijf Uber - moeten we ons realiseren dat een land als Canada, waar vernieuwende ICT topprioriteit heeft, een voorsprong neemt als Nederland geen stappen extra zet. ,,Wij bepalen het tempo niet, we moeten mee. En vooruitgang biedt grote voordelen: iedere burger heeft daar profijt van."

Regelgeving
De politiek zet deels stappen in de goede richting. Zo paste minister Schultz (Infrastructuur & Milieu) de wet al aan zodat grootschalige proeven met zelfrijdende auto's en vrachtwagens hier op de openbare weg mogelijk zijn. Inmiddels zijn daar al meerdere van gehouden.

Tegelijk moet het kabinet soms op heel korte termijn al met regels komen. Vooral als bedrijven hoge kosten moeten maken om zich aan te passen. Uiteraard worden gevaren van vernieuwing pas later duidelijk. Neem de recente uitwassen met Airbnb in Amsterdam. 

Balans
Uiteindelijk draait het allemaal om de juiste balans, stelt CPB-onderzoeker Bastiaan Overvest. ,,Nieuwe toepassingen brengen vaak onzekerheid met zich mee. Dan heeft de politiek maar twee soorten reacties: afwachten of verbieden. Dat kan beter. Bedrijven mogen niet te veel last veroorzaken of macht krijgen, maar het is ook belangrijk dat de regels niet achterhaald raken. Zo past bijvoorbeeld de invoering van de bitcoin totaal niet bij de huidige wetgeving."

De nieuwe economie is belangrijk voor ons land: de ICT-uitgaven in Nederland bedragen bijna 45 miljard euro, vooral aan diensten. Vrijwel iedereen heeft toegang tot internet en gebruikt dat ook.