Volledig scherm
© anp

Crimineel vaker land uitgezet

Het aantal vreemdelingen dat na het plegen van een misdrijf ons land is uitgezet, is de afgelopen jaren gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoewel het uitzetten van afgewezen asielzoekers vaak moeilijk is omdat zij dit tegenwerken, slagen de overheidsdiensten er bij criminele vreemdelingen juist wel steeds vaker in. 

Het percentage van aantoonbaar vertrokken criminele vreemdelingen - hoofdzakelijk Somaliërs, Irakezen en Marokkanen - lag in 2011 nog op 72 procent: 570 personen van de 795. Dit jaar reikt het inmiddels bijna tot 80 procent van het totale aantal. Dit jaar werden al zo'n 870 van de 1.120 personen uitgezet.

Diverse groep
Sinds 2011 zijn 4.810 criminele vreemdelingen uitgezet. Het gaat om onder anderen inbrekers, drugsmokkelaars, winkeldieven en zedendelinquenten. ,,Het is een heel diverse groep'', benadrukt een woordvoerster van het ministerie. ,,Er zitten mensen bij die iets hebben gestolen in een supermarkt, maar er zijn ook vreemdelingen bij die zijn veroordeeld voor ernstige misdaden zoals zedenmisdrijven of moord.''

Reisdocumenten
De uitzetting van buitenlandse criminelen slaagt relatief vaak, omdat zij - anders dan asielzoekers - dikwijls over reisdocumenten beschikken. Zij hebben die doorgaans nodig, omdat ze specifiek naar Nederland komen vanwege hun criminele doelen, bijvoorbeeld drugssmokkel. Asielzoekers kunnen er juist belang bij hebben geen reispapieren meer te hebben, omdat dit hun uitzetting kan traineren.

Aangescherpt
Bovendien heeft staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, Asiel) dit jaar nog de regels aangescherpt. Criminele buitenlanders worden nu ook bij kleinere vergrijpen het land uitgezet. Eerder lag de drempel bij een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van ten minste achttien maanden. Deze is verlaagd naar straffen van zes maanden. Dijkhoff wil in de toekomst ook bij een voorwaardelijke straf of taakstraf vreemdelingen al uitzetten.