Volledig scherm
© ANP

'Cyberspionage via Nederlandse servers'

Cyberspionnen hebben Nederlandse computerservers gebruikt om cyberaanvallen uit te voeren. Belangrijkste klant is de schimmige Russische groep Pawn Storm. Sinds mei vorig jaar zijn er meer dan honderd aanvallen uitgevoerd vanaf de servers in Amsterdam, aldus beveiliger Trend Micro.

Hackersgroep Pawn Storm heeft mogelijk banden met de Russische autoriteiten. Het collectief zou de servers onder meer hebben gebruikt voor aanvallen op het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Via Nederland zouden ook cyberaanvallen zijn uitgevoerd op landen als Polen, Saudi-Arabië, Turkije, Oekraïne en Estland. Dat zijn allemaal landen waar het Kremlin mee overhoop ligt.

De Nederlandse hosting provider zou verder zijn gebruikt om Russen zelf te bespioneren. Ook de groep DustySky viel aan via de provider uit Amsterdam. Die hackers hebben het gemunt op Israël, bedrijven die zaken doen met Israël en op andere landen in het Midden-Oosten.

Malware
De provider werd ook gebruikt door cybercriminelen. Zo was het de uitvalsbasis van een malware, Carbanak genaamd, die vorig jaar banken aanviel. De daders maakten honderden miljoenen buit, onder meer door pinautomaten te hacken. Die moesten geld uitgeven zonder dat iemand pinde.

Wie achter de provider zitten, is niet duidelijk. Het bedrijf, dat niet met naam wordt genoemd, staat officieel geregistreerd in Dubai. Volgens Trend Micro werken er mensen uit de Filipijnen, Egypte en Palestina voor, wat erop wijst dat ze op afstand samenwerken.

  1. Schoonmoeder Syriëganger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgangers hier voor de rechter’
    video

    Schoonmoe­der Syriëgan­ger Jermaine W.: ‘Breng Syriëgan­gers hier voor de rechter’

    ,,Breng Syriëgangers hier voor de rechter, anders worden ze daar vrijgelaten en zijn ze over tien jaar veel gevaarlijker", dat zegt de moeder van Meryam, een Syriëganger die met haar man en drie kinderen in 2014 naar het strijdgebied in Syrië en Irak vertrok. De man, de bekende jihadist Jermaine W., is inmiddels overleden. Maar Meryam en haar drie kinderen (die nu ongeveer 11, 9 en 7 jaar oud zijn) bevinden zich nog in het allerlaatste stukje IS-gebied dat over is rond het stadje Baghuz In Syrië.