Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Daar komen ze weer...

ExamenreisReisleiders van examenreizen zetten zich schrap. Er komt een verse lading scholieren aan die vandaag het laatste examen maakt en zo snel mogelijk het vliegtuig richting de zon pakt om dat te vieren. De ontlading na de examenperiode en de kriebels voor de uitslag, die zich over twee weken aandient, staan garant voor onvergetelijke anekdotes.

Volledig scherm
De lijst met 'Cherso-regels'. © Laura Verheij
Quote

Ze zijn vaak met een groepje, waar er altijd wel iemand verstandig is

Kim Romme

De koffer van veel eindexamenkandidaten staat al klaar voor het laatste examen ingeleverd is. Kamperen op Texel is verleden tijd. De jeugd vliegt naar Lloret de Mar, Chersonissos, Albufeira en Mallorca. Ook het Bulgaarse Sunny Beach en Griekse Zakynthos winnen aan populariteit. Zo zag GOfun Partyvakanties het aantal boekingen van examenkandidaten met 35 procent toenemen in vergelijking met vorig jaar. Dat geldt ook voor GoGo, Beachmasters en X-Travel.

Laura Verheij (28) zag als reisleider van GOfun Partyvakanties in Chersonissos al heel wat pubers voorbijkomen die voor het eerst met vrienden op vakantie gaan. Daaronder viel ook een groep van dertig jongens, die haar de schrik van haar leven hebben bezorgd. ,,Ze waren ingecheckt zonder problemen, alles ging goed tot ik een telefoontje van de hotelreceptioniste kreeg. Ze was laaiend. Ik móest komen."

Op haar scooter racet ze er als een gek naartoe. ,,De receptioniste had een brief in haar handen met 'Cherso-regels', waarvan ze dacht dat die in de welkomstenveloppe zat die alle vakantiegangers van ons krijgen."

De regels laten niets aan de verbeelding over. Zo is 'een selfie maken tijdens het kakken verplicht', 'Gyros eten na het uitgaan is een ongeschreven regel' en 'Diegene die Samantha fikst krijgt een kratje'. ,,Het zijn er 36 in totaal. Het hotel vreesde dat het uit de hand zou lopen. Ik heb er ontzettend hard om gelachen, nadat ik heb uit moeten leggen dat wij als reisorganisatie die regels niet gemaakt hadden. De jongens hebben de vakantie van hun leven gehad en er is niks gebeurd met het hotel."