Volledig scherm
© Redactie

Daders aanslagen Parijs: wie zijn er nog voortvluchtig?

Er wordt steeds meer duidelijk over de daders van de terreuraanslagen in Parijs, die vrijdag 13 november aan zeker 129 mensen het leven kostten.

Volledig scherm
© epa

Van zes van de acht aanslagplegers werd al snel na de aanslagen de identiteit officieel vastgesteld. De Brusselse Syriëganger Abdelhamid Abaaoud wordt gezien als het brein achter de operatie. Hij was hét doelwit van grote politieacties op woensdag 18 november in de Parijse voorstad Saint-Denis. Donderdagochtend werd bekend dat hij bij de acties is gedood. 

Naar de voortvluchtige Salah Abdeslam wordt nog steeds gezocht. Dinsdag werd een foto verspreid van Mohamed K. die mogelijk de explosieven aan de drie terreurgroepen leverde.

Dit zijn de belangrijkste verdachten die tot dusver zijn geïdentificeerd:

Abdelhamid Abaaoud (27)

Volledig scherm
© AP

De Belgische jihadist Abdelhamid Abaaoud wordt inmiddels beschouwd als het brein achter de aanslagen. Hij wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Abaaoud werd gedood tijdens de politieacties in de Parijse voorstad Saint-Denis. 

Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij komt uit de Brusselse wijk Molenbeek. In 2014 zou hij met zijn jongere broer naar Syrië zijn gereisd. Zijn familie claimde eerder dat hij daar was gesneuveld, maar volgens de politie is dat onjuist.

Aanvankelijk werd gedacht dat hij de aanslagplegers in Parijs vanuit Syrië zou hebben aangestuurd. Maar op woensdag 18 november was er een grote politieactie in de Parijse voorstad Saint-Denis. Abaaoud was daarbij het voornaamste doelwit. Er werden zeven personen gearresteerd, twee terroristen kwamen om, onder wie Abaaoud.

Volledig scherm
Abdelhamid Abaaoud wordt gezien als het brein achter de aanslagen. © AP

Salah Abdeslam (26)

Volledig scherm
Naar Salah Abdeslam wordt nog gezocht. © AFP

De meestgezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam, de waarschijnlijk enige dader die wist te ontkomen. Hij is de jongere broer van mededader Brahim Abdeslam en was vermoedelijk een chauffeur van de terroristen. Hij huurde de zwarte Volkswagen Golf die door de terroristen bij het Bataclantheather werd gebruikt.

Hij heeft enkele jaren als technicus gewerkt voor het streekvervoer in Brussel. Volgens een woordvoerder viel hij daar nooit op als geradicaliseerd. Hij was wel in beeld bij de Belgische politie. Het is niet bekend of hij ooit naar Syrië is gereisd. Een auto met daarin Salah en twee andere mannen werd zaterdag staande gehouden door de politie, maar mocht na controle weer doorrijden.

Mohamed K.

Volledig scherm
Mohamed K. © HLN

De tweede nog in leven zijnde verdachte van de bloedige aanslagen in Parijs, waarop de jacht is geopend, is Mohamed K. Hij komt uit het Noord-Franse Roubaix en heeft mogelijk de explosieven en ontstekingsmechanismen voor de aanslagen in Parijs geleverd. Dat melden verschillende Belgische kranten woensdag.

Hij wordt omschreven als ,,zeer gevaarlijk". Het vermoeden is dat hij voor en na de aanslagen contact zocht met Abdeslam.
Ahmed al Mohammed (25)

Een van de mannen die zichzelf opbliezen buiten het Stade de France was Ahmad al Mohammed. Een Syrisch paspoort met daarin die naam en de geboorteplaats Idlib werd bij zijn stoffelijk overschot aangetroffen. Zijn vingerafdrukken zijn in oktober in Griekenland opgenomen nadat hij daar als vluchteling was aangekomen. Mogelijk was zijn paspoort en naam vals.

Bilal Hadfi (20)

Ook de Belg Bilal Hadfi liet zijn bomgordel tot ontploffing komen bij het stadion. Hij kwam uit Neder-over-Heembeek en was tot vorig jaar nog vooral bezig met voetbal, maar radicaliseerde daarna snel. Afgelopen voorjaar ging hij naar Syrië.

In juli plaatste hij een oproep op Facebook om aanslagen in het Westen te plegen. ,,Aan de broeders die verblijven in de landen van de ongelovigen. Die honden vallen onze burgers overal aan. Sla toe in hun gemeenschap van varkens zodat ze zich zelfs in hun dromen niet meer veilig voelen.''

Ibrahim Abdeslam (31)

Volledig scherm
Het café van Ibrahim Abdeslam © Google Street View

Ibrahim of Brahim Abdeslam is de oudere broer van de nog voortvluchtige Salah. Ibrahim blies zichzelf op op een terras van restaurant Comptoir Voltaire aan de Boulevard Voltaire. Hij woonde eveneens in Brussel en zou daar een café hebben gerund dat werd gesloten omdat er drugs werden gebruikt.

Omar Ismaël Mostefaï (29)

Volledig scherm
De woning in Chartres waar Mostefaï twee jaar geleden woonde. © afp

Omar Ismaël Mostefaï (29) was een van de schutters in het Bataclantheater. Hij is van Algerijnse origine en woonde in de buurt van Chartres. Hij had een jong dochtertje.

Mostefaï werd acht keer aangehouden voor kleine vergrijpen en was in beeld om zijn radicalisering, maar hij werd nooit betrokken in een groot onderzoek en met terrorisme was hij echter nog niet in verband gebracht. Inlichtingendiensten waren er volgens de Franse krant Le Monde wel van op de hoogte dat hij in 2013 en 2014 maandenlang in Syrië is geweest. Daarna heeft hij zich bij een kleine, salafistische organisatie aangesloten in zijn woonplaats Chartres. Zeven mensen uit de omgeving van Mostefai zijn gearresteerd, waaronder zijn vader, broer en zus. Turkije zegt Frankrijk tot twee keer toe te hebben gewaarschuwd voor Mostefai.

Mostefaï was de eerste dader die afgelopen weekend werd geïdentificeerd. Dat gebeurde aan de hand van een vingerkootje dat in de Bataclan werd teruggevonden.

Samy Amimour (28)

Ook Samy Amimour wordt verantwoordelijk gehouden voor de 89 moorden in het Bataclantheater. Hij zou twee jaar geleden naar Syrië zijn gereisd nadat hij in Frankrijk was geradicaliseerd. Hij is eerder aangeklaagd wegens terroristische acties omdat hij van plan zou zijn geweest naar Jemen te reizen. Hij kwam onder toezicht te staan van justitie, maar verdween en werd sinds 2013 internationaal gezocht.

De Italiaanse politie is op zoek naar een mogelijke betrokkene van de aanslagen in Parijs. De 32-jarige Fransman Baptiste Burgy zou in een zwarte Seat onderweg zijn, meldde het Italiaanse persbureau ANSA maandag.

  1. Nieuws over coronavirus en lerarenstaking in de Ochtend Show to go

    Nieuws over coronavi­rus en lerarensta­king in de Ochtend Show to go

    Het is de week van de lerarenstakingen. Komende donderdag en vrijdag leggen leraren door heel het land het werk neer, om te staken voor beter loon en een betere cao. Kim van Strien, zelf lerares Frans op een middelbare school en hoofdbestuurder van de Algemene Onderwijsbond, vindt ook dat er iets moet veranderen. Ze is daarom te gast in de Ochtend Show om te praten over het aanhoudende probleem waar veel leraren mee te maken hebben.