Volledig scherm
Te huur © anp

Dalend aantal huisuitzettingen corporaties

Het aantal huurders dat een sociale huurwoning wordt uitgezet, is in tijden niet zo laag geweest, meldt Trouw. De totale som aan achterstallige huur liep vorig jaar met 10 procent terug. En ook de hoeveelheid vonnissen daalde met 16 procent flink, laat de woensdag gepubliceerde corporatiemonitor zien.

Volgens voorzitter Marnix Noorder van branchevereniging Aedes voor woningcorporaties is het niet alleen maar goed nieuws. Hij vreest dat als er niets gebeurt het aantal uitzettingen weer stijgt door het groeiend aantal incidenten met verwarde personen, die veelal in corporatiewoningen wonen.

Woningcorporaties hebben vorig jaar 4800 keer een huurder uit zijn huis gezet. Meestal gaat het om alleenstaanden en meestal is een huurachterstand de reden. 

Vorig jaar was het derde jaar op rij dat het aantal huisuitzettingen daalde. Uitzetting gebeurt volgens Aedes alleen in uiterste gevallen, als er geen andere oplossing is te vinden. Huurachterstand is de belangrijkste reden voor uitzetting (85 procent). Andere redenen zijn onderverhuur, overlast, wietteelt en leegstand van de woning. De grootste groep uitgezette huurders bestaat uit alleenstaanden (79 procent).

Rechter
Voor een huisuitzetting is altijd een uitspraak van de rechter nodig. In 2016 spraken rechters 18.500 vonnissen uit om huurders te kunnen uitzetten (tegen 22.000 in 2015). Zo'n vonnis leidt overigens maar in een kwart van de gevallen daadwerkelijk tot een huisuitzetting. Bij 74 procent lukt het woningcorporaties om na een vonnis alsnog in overleg met huurders uitzetting te voorkomen. ,,Hun kerntaak is immers het huisvesten van mensen met lagere inkomens'', stelt Aedes.

Voorzitter Marnix Norder waarschuwt wel dat het aantal uitzettingen weer kan gaan stijgen. ,,We krijgen signalen dat er steeds meer mensen die verward gedrag vertonen in corporatiewoningen terechtkomen, door het beleid van de overheid om mensen langer zelfstandig te laten wonen.'' Om dat te voorkomen moeten corporaties en zorg- en hulpinstanties goed samenwerken, zonder belemmerende regels, vindt hij.

Huren
De Woonbond wil dat de huren omlaag gaan. Er zijn dan wel minder uitzettingen maar het onderliggende probleem is groot. Een half miljoen huishoudens houdt na het betalen van de huur niet genoeg over voor noodzakelijk levensonderhoud, laat de bond weten. Door de ,,enorm gestegen huurprijzen'' kampen veel huurders met langdurige armoede.