Volledig scherm
© afp

'Dan halen we die vluchtelingen zelf wel op in Griekenland'

Een stoet van meer dan 400 auto's rijdt morgenmiddag naar de Tweede Kamer. Het dreigement achter de protestactie: als Nederland niet snel meer vluchtelingen overvliegt vanuit Griekenland, gaan we ze zelf wel halen!

Het wordt winter. Ook in Griekenland. Regen, wind, en kou teisteren daar nu al de provisorische vluchtelingenkampen op de eilanden en het vaste land. Kampen waar tienduizenden asielzoekers in tenten of containers wonen, terwijl ze wachten tot er ooit iemand ergens achter een Grieks of Brussels bureau over hun toekomst beslist.

Dat beeld trekken theoloog Rikko Voorberg en kunstenares Tinkebell niet langer. ,,Dit kan anders, dit kan beter. Er wordt nu politiek bedreven over de rug van deze mensen heen", zegt Voorberg, naast theoloog ook schrijver. ,,Daar moeten we als Europa toch te trots voor zijn."

400 auto's
Uit protest rijden ze morgenmiddag met een stoet van meer dan 400 auto's naar de Tweede Kamer. Ook ex-politicus Jan Pronk en adjunct-directeur Jasper Kuipers van VluchtelingenWerk rijden mee. De slogan: we gaan ze halen. Strijdpunt: de belofte van Nederland om voor september 2017 zo'n 3800 asielzoekers uit Griekenland te hervestigen in ons land, zodat ze weg zijn uit de belabberde omstandigheden in Griekenland.

Die belofte werd in het najaar van 2015 gedaan, momenteel zijn er 725 mensen overgevlogen. Te weinig en te langzaam, vinden de mensen achter We Gaan Ze Halen. Voorberg: ,,Het gaat nu met 100 mensen per maand. Dat vinden we als burgers niet acceptabel. We willen niet langer wachten want de situatie in Griekenland is slecht."

Ultimatum
Vooral op de Griekse eilanden is de situatie explosief: daar leven bewoners en vluchtelingen al maanden op de toppen van hun zenuwen. Op Chios braken afgelopen weekend relletjes uit rond het overvolle vluchtelingenkamp. We Gaan Ze Halen biedt vandaag meer dan 400 kentekenplaten én een ultimatum aan aan staatssecretaris Dijkhoff (Asiel, VVD).
Voorberg: ,,Als er eind januari niet al 65 procent van die 3800 mensen naar Nederland zijn gehaald, gaan we ons protest uitbreiden. En we schakelen over op burgerlijke ongehoorzaamheid." Dat laatste houdt niet in dat er honderden auto's naar Griekenland gaan rijden om de vluchtelingen daadwerkelijk te gaan halen.
,,Dat hebben we overwogen, maar het zal tot te veel onrust in de kampen daar leiden. Dat willen we niet. We zullen wel met een paar auto's gaan, mensen ophalen en dan op die manier eventueel een proefproces uitlokken."

Mensensmokkel
Een proefproces over mensensmokkel. Want de werkelijkheid achter We Gaan Ze Halen is ingewikkeld én onderwerp van een cijferstrijd. De vluchtelingen in Griekenland mogen en kunnen niet zo maar verder reizen, zoals ze vorig jaar nog deden. De Grieks-Macedonische grens is dicht. Volgens de UNHCR zitten er momenteel zeker 50.000 vluchtelingen vast in Griekenland. De EU zou een nog hoger aantal melden. Ze wachten (nog steeds) op registratie van of een oordeel in hun asielverzoek. En ondanks de deal die de EU met Turkije sloot, komen er elke dag nog tientallen nieuwe asielzoekers met bootjes aan op de Griekse eilanden.  

Maar, stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie, van die ruim 50.000 vluchtelingen komen er maar hooguit 24.000 in aanmerking voor een vliegticket verder Europa in: alleen de mensen die een grote kans op asiel maken (Syriërs, Eritreeërs) én zijn aangekomen voor de Turkije-deal van maart. Dat cijfer wordt door We Gaan Ze Halen weer bestreden. De 3800 asielzoekers die Nederland vanuit Griekenland zou overnemen was 'een maximaal aantal', zegt het ministerie, dat nu achterhaald lijkt door de werkelijkheid. En met 100 mensen die nu per maand naar Nederland worden gehaald, loopt Nederland al voorop in vergelijking met andere Europese landen. Alle EU-landen samen hebben inmiddels 5777 vluchtelingen uit Griekenland overgenomen, 2000 van hen gingen naar Frankrijk.

In ons hart
Maakt niet uit, schrijft We Gaan Ze Halen aan Dijkhoff. ,,Er is ruimte in onze auto's, in onze huizen en in ons hart. We kunnen ons niet voorstellend dat u dat aanbod afslaat."