Volledig scherm
PREMIUM
Dave Mellaart (Von Raven) met zijn band The Kik. © Andreas Terlaak

Dave von Raven laat de fles voortaan staan

The kikHet nieuwe album Stad en Land van The Kik weerspiegelt de verhuizing van zanger Dave von Raven. De ras-Rotterdammer vond zijn plek tussen de weilanden en deed sterke drank in de ban.

Quote

Als je zoveel speelt als wij met The Kik, is het na zes avonden gewoon nodig om even een dagje naar de weilanden te staren

Dave von Raven

Dave von Raven is verhuisd. De zanger, die nog Rotterdamser praat dan Jules Deelder, woonde al even niet meer in zijn geboortestad.  Maar nu is Rotterdam letterlijk uit zich verdwenen. Indachtig de titel van de nieuwe plaat van The Kik, Stad en Land, verkaste hij naar het platteland. Ooltgensplaat vermeldt het plaatsnaambordje middenin de winderige weilanden van Goeree-Overflakkee. ,,Nog geen half uur rijden naar het centrum van Rotterdam, hoor'', haast hij zich te zeggen.

Daar heeft de frontman van de groep die de beat uit de jaren 60 weer op de kaart zette, zijn eigen studio. Hij kan de stad niet missen, zegt hij, maar gaat tegenwoordig graag weer naar huis. Dat huis is sinds een jaar een voormalige boerenwoning, waar mopshond Gers zich niet buiten een straal van twee meter van de behaaglijke kachel waagt en Von Raven (Dave Mellaart, 35) een dampende mok thee serveert. De zanger - tijdens optredens steevast in onberispelijk sixties-kostuum - draagt een witte coltrui. De sfeer is met recht huiselijk te noemen.

Het contrast met het wilde rock-'n-roll-leven lijkt erg groot.
,,Zeker. Dat vind ik juist zo lekker. Er bestaat ook nog een normaal leven, hè? Als je niet oppast, kom je vast te zitten in die mallemolen. Als je zoveel speelt als wij met The Kik, is het na zes avonden gewoon nodig om even een dagje naar de weilanden te staren. Dat geeft rust.''