Volledig scherm
PREMIUM
Roland Duong. © Marco de Swart

De frikandel: tijd voor de waarheid

columnRoland Duong, de nieuwsgierigste man van Nederland, proeft en test producten. Deze week: de frikandel.

Quote

Paarden­vlees is, u hoort het goed, een te duur ingrediënt voor een frikandel

Volledig scherm
© Dreamstime

Stierenballen, geitenogen, koeienuiers. Het meest inferieure slachtafval zou zijn weg vinden in de favorietste snack van Nederland. Een hond zou er zijn neus voor ophalen. Hier klopt natuurlijk geen stierenbal van. De frikandel is sinds jaar en dag slachtoffer van de meest gore verdachtmakingen vanwege pure onwetendheid.

Tijd voor de waarheid. Geen romanschrijver zou het hoofdingrediënt van deze curieuze worst kunnen verzinnen. Ja, ooit zat er paardenvlees in, maar gelukkig voor alle paardenmeisjes en andere dierenknuffelaars ligt die tijd ver achter ons. Paardenvlees is namelijk, u hoort het goed, een te duur ingrediënt. Als zelfs de slechte stukken van een afgedankte schimmel al te prijzig zijn als grondstof voor de populaire vleesstaaf dan belooft dat weinig goeds voor de werkelijke bestanddelen.

Maar ik kan u geruststellen. De grondstof van de frikandel is een geweldig product. Het wordt geproduceerd op de Nederlandse Biblebelt. En de fabrikant is er wereldkampioen in. Kipseparatorvlees. Het klinkt als voedsel voor het monster van Frankenstein, toch is een lange lel separatorvlees al jaren koning van de snackbar. Bijna één op de drie snackbar-snacks die we verorberen is een frikandel. Nederlanders eten er gemiddeld vijfendertig per jaar.

Deze brute frikandelhonger zegt misschien iets over de culinaire standaard, maar het vertelt ons zeker iets over een ander trekje van onze volksaard. Zuinigheid. Kipseparatorvlees past naadloos in onze traditie van kaasschaaf en flessenlikker. Wij Nederlanders haten verspilling en willen altijd het onderste uit de kan. En daarom produceert het bedrijf Polskamp uit Ermelo het meeste kipseparatorvlees ter wereld. De hele wereld is dol op kip, maar wil alleen het gemakkelijke stuk: de filet. Daar worden miljarden kuikens voor gemest.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement