Volledig scherm
PREMIUM
© anp

'De goeden lijden onder de kwaden'

asielzoekersAsociaal en crimineel gedrag van asielzoekers maakt het werk voor medewerkers van asielzoekerscentra zwaar. Vooral vrouwen moeten het ontgelden. Een medewerker vertelt over de dagelijkse praktijk met de kansloze Noord-Afrikaanse groep asielzoekers in zijn azc.

Volledig scherm
© anp
Quote

Ze zijn agressief en respect­loos. Ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek

Anonieme medewerker azc

,,Ik ben niet uit idealisme met asielzoekers gaan werken. Ik zocht een baan en de doelgroep sprak me aan. Ik ben nooit links of rechts geweest. Maar door dit werk ben ik rechtser geworden. Het asielzoekersbeleid in ons land is te soft."

De medewerker van een asielzoekerscentrum in het oosten van het land is uit frustratie naar De Gelderlander gestapt. Hij wil anoniem blijven, uit angst voor ontslag door het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (CAO). Zijn naam is bij de redactie bekend.

Zijn frustratie over Noord-Afrikaanse mannen uit veilige landen als Marokko en Algerije is groot. ,,Ze maken misbruik van de situatie, omdat ze geen kans maken op een verblijfsvergunning. En ze zetten de asielzoekerscentra ook nog eens op stelten met hun asociale en criminele gedrag."

Kansloos
Het afgelopen halfjaar is de toestroom van jonge mannen tussen globaal 18 en 35 jaar uit Marokko, Algerije en Tunesië met honderden toegenomen. Hun asielaanvraag is in bijna alle gevallen kansloos. ,,Dat weten deze mannen ook, maar daar laten ze zich niet door tegenhouden. Veel azc's hebben hier last van. Ze zorgen voor veel overlast in de opvang, waar ze vaak verspreid zitten tussen andere asielzoekers. Ze zijn agressief en respectloos. Ze blowen en drinken tot diep in de nacht, draaien harde muziek'', zegt de medewerker.

De ondernemingsraad van het COA stelt in een brandbrief dat werknemers hierdoor hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren.

,,De goeden moeten nu onder de kwaden lijden. Het interesseert deze overlastbezorgers niets als je ze straft, door zakgeld in te houden of een tijdje de toegang te weigeren."