Volledig scherm
PREMIUM
Egbert Jan Riethof (64) is journalist. Hij heeft een dochter (26) en een zoon (23). Egbert Jan woont in z’n eentje in een huis met drie verdiepingen. © Joost Hoving

De kat van Egbert Jan heeft alles meegemaakt

Egbert JanZijn vrouw is bij hem weg en zijn kinderen zijn het huis uit, maar dat betekent niet dat Egbert Jan thuis alleen is.

Karatekatje! Mijn huisgenoot is bijna 17, Adje, een klein katje dat de dierenarts aanduidt met ‘trecolore’, driekleur. Alle kleinformaatkatten met drie kleuren zijn vrouwelijk, zegt ze. Wist ik niet. Wel dat Adje vrouwelijk is natuurlijk.

Kattenbakkertje! Overal is ze bij geweest. Opgroeiende kinderen, voorspoed, vreugde, verdriet, ruzies, verbouwingen, verzoeningen, verhuizing, lachbuien, moeilijke gesprekken, scheiding, buien van vraatzucht, geflikflooi op de bank (lang geleden), eindeloze werksessies, binge watching, verjaardagspartijen en regenachtige middagen van eenzaamheid. Ze is altijd dezelfde gebleven. Nooit een slecht humeur, altijd in voor uitwisseling van vriendelijkheden.

Klotekatje! Ze overleefde vier andere katten, waaronder broer Otje, die onder een rijdende auto probeerde door te lopen. Twee andere, diep betreurd, keerden op respectieve zwarte dagen niet meer terug, de vierde kwam op een onheilsuur binnen met een gebroken ruggengraat. Adjes jachtgebied werd nooit ruimer dan vier tegels op de achterplaats.