Henk Krol
Volledig scherm
PREMIUM
Henk Krol © ANP

De opmars van 50Plus

VerkiezingenNa elke vergaderdag in de Tweede Kamer pakt Henk Krol de trein naar zijn woonplaats Eindhoven. Onderweg houdt het 50Plus-Kamerlid 'spreekuur'. ,,De hele coupé komt vanzelf naar me toe. Zo spreek ik meer mensen dan in ­zaaltjes in het land.''

Quote

Henk Krol ligt relatief slecht bij zijn achterban

Marianne Bank, Ipsos

Drie jaar geleden draaiden de mensen hun hoofd nog af als hij in de trein stapte. Hij was in opspraak en vertrok in 2013 tijdelijk uit de Kamer, toen uitkwam dat hij jarenlang geen pensioenpremie had betaald voor zijn medewerkers bij de Gay Krant. Later kwam daar nog eens een strafrechtelijke verdenking van subsidiefraude bij, maar daarvan werd hij begin dit jaar vrijgesproken. ,,Het is allemaal overdreven'', wuift Krol de affaires weg.

Toch dient vrijdag nog een civiele zaak van bestuurs­leden van de Stichting Vrienden van de Gay Krant, die hem alsnog aansprakelijk stellen voor subsidies die terugbetaald moeten worden. Vorig jaar stelde de rechtbank Krol al in het gelijk in deze zaak. Opmerkelijk: voor het succes van 50Plus maakt het allemaal niets uit. ,,Henk Krol ligt relatief slecht bij zijn achterban. Op betrouwbaarheid scoort hij lager dan andere fractieleiders. Maar dat kost de partij geen stemmen'', constateert onderzoeker Marianne Bank van ­Ipsos.