Volledig scherm
© ANP / Gerben van Es

De ravage van orkaan Irma: Wat weten we tot nu toe?

De orkaan Irma heeft de Amerikaanse staat Florida bereikt. Eerder deze week richtte de orkaan een ravage aan op de Caribische eilanden, waaronder Sint-Maarten. Daarna kreeg Cuba de kracht van de orkaan te verduren. Wat weten we tot nu toe over de gevolgen?

Het totale dodenaantal in het Caribisch gebied staat nu op 24. 

De impact van orkaan José lijkt mee te gaan vallen, die orkaan boog af en trok zo net langs Sint-Maarten en gaat nu steeds verder van het Caribisch gebied af.

Volledig scherm
Het pad van orkanen Irma en José © tu

Nederlands Sint-Maarten

Op het Nederlandse deel van Sint-Maarten zijn tot nu toe vier dodelijke slachtoffers te betreuren, er zijn zeker 11 ernstig gewonden. 

Volledig scherm
Nederlandse militairen aan het werk op Sint-Maarten © ANP / Gerben van Es

In de nacht van dinsdag op woensdag kwam orkaan Irma aan boven Sint-Maarten. Daar richtte de orkaan een enorme ravage aan. Bomen werden geknakt, boten in de haven zonken en de straten kwamen vol puin te liggen. Een eerder gebrek aan communicatie met het eiland kwam door een geknakte grote zendmast.

De commandant van 
een Nederlands marineschip omschreef de situatie als 'compleet bizar'. Er waren meldingen van plunderingen, volgens commandant Menno van der Eerden waren de mensen 'ontredderd'. Aan die plunderingen komt nu een einde met extra politie-inzet en het aan wal zetten van mariniers. Er zijn inmiddels 550 militairen op het eiland.

Saba en Sint-Eustatius 

De situatie op Saba en Sint-Eustatius lijkt zich volgens premier Mark Rutte enigszins te normaliseren. Wel blijft de voedsel- en drinkwatervoorziening hier een probleem.

Frans Sint-Maarten

Het dodental op het Franse deel van het eiland, Saint Martin, staat inmiddels op tien. Er zijn daar zeker 23 gewonden geteld.

Frankrijk wil gebruik gaan maken  van het vliegveld van Sint-Maarten op het Nederlandse deel van het eiland. ,,We helpen elkaar waar het kan", zei premier Rutte over de samenwerking met Frankrijk. 

Cuba

Volledig scherm
© AFP

Op Cuba zijn tot nu toe geen meldingen van dodelijke slachtoffers, wel is de schade enorm. De straten van Havana liepen vol water en er zijn veel huizen ingestort.

Duizenden bewoners van de Cubaanse kuststrook waren door het leger uit voorzorg naar schuilplekken gebracht. De overheid liet tevens ongeveer 5000 toeristen uit de hotels en resorts langs de kust naar veiliger plekken brengen.

Florida

De orkaan heeft het meest zuidelijke punt van de Amerikaanse staat Florida inmiddels bereikt. In de staat is de afgelopen dagen een massale evacuatie op gang gekomen. Onder andere inwoners van Miami, aan de oostkust, werden landinwaarts gedirigeerd.

Orkaan Irma is iets afgebogen en zal uiteindelijk verder trekken lands de westkust van Florida. Er is een waarschuwing uitgegaan voor een stormvloed. Het water kan op sommige plaatsen drie meter hoog in de straten komen te staan.

In Florida zijn tot nu toe drie doden gevallen bij verkeersongelukken die zich voordeden in de chaos rondom de aanstormende orkaan. Irma is inmiddels afgezwakt tot een categorie 1.

poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen