Volledig scherm
PREMIUM
Jan Paternotte © Guus Schonewille

'De VVD is een uitkeringenmachine geworden'

'opvolger' pechtoldD66 zet de Amsterdamse fractieleider Jan Paternotte (32) hoog op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen. Hij geldt als protegé en beoogd opvolger van leider Alexander Pechtold, al spreekt hij dat zelf tegen. 'Zo'n kwalificatie is vooral leuk voor mijn ouders'.

Quote

Ik moet eerst maar eens in Den Haag binnen komen en dan vier jaar goed mijn werk doen

Volledig scherm
© anp

Zijn naam valt dikwijls op partijcongressen, als het gaat over de toekomstige leiders van D66. 'Kroonprins' Paternotte grinnikt er om. Typeringen als 'politiek lenig', 'ambitieus' of 'mediageniek', laat hij liever aan anderen.

Toch dingt de leider van de Amsterdamse D66-fractie -na een historische verkiezingsoverwinning in 2014, naar 14 zetels- straks mee om een plekje in de Tweede Kamer. Bij de volgende verkiezingen krijgt hij een hoge plek toebedeeld -top tien schat men in- al moet de lijst nog bekend worden en gekeurd door de leden. 

En dus komt de opvolger van Alexander Pechtold na de verkiezingen naar Den Haag?

,,Dat klinkt altijd leuk. Kroonprins enzovoorts...en wij zijn niet eens zo van de monarchie.'' 

Talent dan.
,,Zo'n kwalificatie is vooral leuk voor mijn ouders. Ik moet eerst maar eens in Den Haag binnen komen en dan vier jaar goed mijn werk doen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement