De zeepbel van Trump
DE WEEK VAN PHLIPPENSandra Phlippen is chef economie. Iedere week behandelt ze een onderwerp dat haar opvalt in de financiële branche.
Delen per e-mail
Amerika trekt zijn tentakels in, waardoor de rest van de wereld onveiliger wordt
Tot nu toe lijkt Trump het zoveelste voorbeeld van een dreiging die nooit uitkwam. Het gaat fantastisch in het Amerika dat zich van de wereld lijkt af te sluiten. Voorafgaand aan de verkiezingen van 8 november 2016 sloegen experts uit wetenschap en bedrijfsleven alarm. De uitverkiezing van Trump tot president van Amerika zou een drama zijn.
Maar zie: de beurzen vlogen omhoog. Investeerders jubelen. Het consumentenvertrouwen steeg tot grote hoogte en de werkloosheid is sinds 1973 niet meer zo hard gedaald. Het bedrijfsleven ruikt de grote kansen die onder Trump zullen komen als regels worden versoepeld, belastingen dalen en de torenhoge budgetten voor de infrastructuur loskomen.
Ford zal het niet prettig vinden om door tweets van Trump gedicteerd te krijgen waar het zijn fabrieken moet neerzetten, maar ach, als zijn concurrenten General Motors en Toyota hetzelfde lot treft, dan is ook dat geen slecht nieuws.
Hoe kan het in vredesnaam zijn dat de praktijk zo rooskleurig is, terwijl experts hun hart nog steeds vasthouden over de economische en politieke toekomst? Eurasia Group, een economische denktank, komt nu als eerste met een mogelijk antwoord. Hun conclusie is niets minder dan een mokerslag: Amerika trekt zijn tentakels wereldwijd in, waardoor de rest van de wereld onveiliger wordt en alle grote geldstromen naar het land zelf vloeien.
Voor het eerst in de geschiedenis, aldus Ian Bremmer van de denktank, is Amerika zelf het grootste risico voor de wereldeconomie en de wereldvrede. Amerika is straks niet langer het land dat de wereld veilig houdt. Het signaal naar buiten is duidelijk: iedereen dopt zijn eigen boontjes maar. Bedrijven halen op bevel van Trump productie terug en afspraken over handel, militaire inzet en het milieu staan op losse schroeven. Het zou zelfs het begin van een koude oorlog en een diepe recessie kunnen zijn, aldus de Eurasia Group.
Ironisch genoeg legt dit de Amerikaanse economie geen windeieren. In een wereld waarin Amerika ons de rug toekeert, zullen China en Rusland meer invloed krijgen en zal Europa de eigen boontjes moeten doppen. Waar gaat het grote geld dan heen? Juist, naar waar het veilig is. Naar het ommuurde Amerika waar de belastingen laag zijn en waar bedrijven niet hoeven om te kijken naar sociale zekerheid.
Het enige wat de Amerikanen kan deren is de onhoudbaarheid van de nu al duizelingwekkende schuldenberg. Als de dollar een sprong maakt door een onverwachte wending van Trump, dan ontploffen de schulden en tweet Trump nog maar één keer: BOEM!
Volg Sandra Phlippen op Twitter
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
column Gehersenspoelde dwazen op Museumplein zullen oprecht gaan geloven dat ze een punt hebben
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
VIDEO Ouders maken zich zorgen om lager schooladvies door corona: Laat eindtoets doorgaan
70 procent van de ouders met kinderen in groep 8 hoopt dat de eindtoets doorgaat. Ze vrezen door corona een lager schooladvies voor hun kind. ‘De eindtoets kan een deel van de leerlingen helpen.’ -
Actiegroep wil demonstreren in Eindhoven na verbod en geweld in Amsterdam
De actiegroep die aan de wieg stond van de demonstratie die zondag in Amsterdam volledig escaleerde, wil komende zondag demonstreren in Eindhoven. Nederland in Verzet (weg met dit kabinet) heeft een demonstratie aangemeld bij de gemeente, laat een woordvoerder desgevraagd weten. Of er toestemming komt, besluit burgemeester John Jorritsma later deze week. Eerder werd bekend dat ook Pegida zondag in Eindhoven wil demonstreren. -
PREMIUM
VIDEO Studenten willen meer te zeggen hebben over coronamaatregelen: ‘Laat ze helpen’
Studenten willen meer te zeggen hebben over de aanpak van de coronacrisis. Ze hebben ideeën en willen helpen, maar krijgen het gevoel dat hun stem niet telt. ‘Ze willen zich aan de maatregelen houden, maar laat ze ook iets bijdragen.’ -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker.
-
PREMIUM
De week van Phlippen Fort Europa in angst
Sandra Phlippen is chef economie. Iedere week behandelt ze een onderwerp dat haar opvalt in de financiële branche. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.